Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman se zastal Ivana Langera: Bez obvinění v kauze vlastně není

Prezident Zeman o olomoucké kauze: Zastal se Ivana Langera.
Prezident Zeman o olomoucké kauze: Zastal se Ivana Langera.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao - 
25. října 2015
12:04

Během olomoucké aféry přišli detektivové ÚOOZ také do olomouckého bytu Ivana Langera. Obvinění však vůči exministrovi vnitra nepadlo. Ve vazbě však skončil Langerův kamarád z byznysu a tenisu Ivan Kyselý. Zeman se však Langera zastal. Bez obvinění podle něj vlastně v kauze není.

„Vím o tom příliš málo, abych zaujímal pevná stanoviska,“ uvedl Zeman v pořadu Blesk TV. „Pokud odešel neobviněn, tak to znamená, že v té kauze de facto není,“ pronesl o možném zapojení Ivana Langera do olomoucké korupční kauzy. „Jména současných i bývalých politiků se objevují v různých kauzách, že téměř hledám politiky, kteří do některých kauz vůbec nejsou zapojeni. Takoví politici jsou, ale možná do nich Ivan Langer nepatří,“ dodal Zeman.

Olomoucká kauza se naplno rozjela v úterý 13. října. ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty tehdy rozjel razii na několika místech v republice – v Praze, ale především v Olomouci. Detektivové dlouhé hodiny prohledávali i olomoucký byt exministra vnitra Ivana Langera.

V akci Vidkun prošetřují propojení policistů s politiky a podnikateli, ovlivňování vyšetřování některých hospodářských kauz a patrně i některé dotační čachry. V policejní síti uvízl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který ve funkci odolává i přesto, že ho k rezignaci vyzývá šéf sociálních demokratů Sobotka i předsednictvo strany.

Rozbořil je obviněn z korupce a stíhán na svobodě. „Cítím se nevinen a žádný úplatek jsem nenabízel,“ uvedl hejtman. Naopak do vazby byli vzati olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, Langerův přítel a parťák z byznysu a dále pak dvojice vysoce postavených policistů z Olomouckého kraje. Jde o náměstka krajského ředitelství Karla Kadlece a šéfa krajského odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje.

Válka policajtů?!

Na olomoucké kauze je tak zajímavé i to, že policisté prošetřují policisty. Tohoto úkolu se však poněkud překvapivě neujala GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sporů), zřízená pro vyšetřování trestné činnosti policistů. V minulosti již propojení Kyselého a Kadlece prošetřovala, ale bezvýsledně, kromě toho v případu jako jeden z podezřelých figuruje i šéf olomoucké expozitury GIBS Tomáš Uličný. Stejně jako Langer však z ničeho obviněn nebyl.

GIBS pak nemá při prošetřování důvěru patrně ani ze strany vrchního státního zástupce z Olomouce Iva Ištvana, který případ dozoruje. GIBS pak následně vyrazila na zátah do sídla ÚOOZ.

„Nejsem příznivec konspiračních teorií, neplatí tady to švejkovské ‚Zabili jste mi strýčka, tady máte přes držku‘. Tedy vy jste přišli do našeho útvaru, my přijdeme do vašeho útvaru," uvedl Zeman.

Spekulovalo se proto i o nejisté pozici samotného šéfa GIBS Ivana Bílka, se kterým se v pátek sešel i Bohuslav Sobotka. Po schůzce oznámil, že se jeho pochybnosti o fungování GIBS nerozptýlily. „Můj soukromý názor, ale nechci do toho vládě mluvit, je, že by bylo daleko logičtější, kdyby GIBS podléhala ministerstvu vnitra. Je-li řízena vládou, kolektivem 17 lidí, není fakticky řízená nikým,“ dodal Zeman.

Co dalšího řekl prezident ke kauze? Dozvíte se ve videu:
Video Prezident Zeman o Langerovi v olomoucké kauze - Blesk TV
Video se připravuje ...

Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech najdete ZDE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa