Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Němečkovy novoty v restauracích: Konec kouření a jeden nápoj levnější než pivo

Posezení v hospodě u piva s cigaretkou v ruce či nalévání alkoholu mladistvým, s tím chce zatočit šéf zdravotnictví Stanislav Němeček.
Posezení v hospodě u piva s cigaretkou v ruce či nalévání alkoholu mladistvým, s tím chce zatočit šéf zdravotnictví Stanislav Němeček.  (Autor: archiv Blesku, profimedia.cz)
Autor: haj - 
28. ledna 2015
18:44

Posezení v hospodě u piva s cigaretkou v ruce či nalévání alkoholu mladistvým, s tím chce zatočit šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček. V novele zákona o ochraně zdraví chystá mimo jiné úplný zákaz kouření v restauracích.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (42, ČSSD) se rozhodl jít ve šlépějích svého předchůdce Leoše Hegera (66, TOP 09) a věnovat se zákonu o ochraně zdraví. Němeček je navíc v řadě bodů ještě přísnější.

V návrhu zákona se také mluví o zákazu prodeje alkoholu, tabáku a elektronických cigaret v automatech a v zásilkovém prodeji s výjimkou internetu. Zde ale musí zboží převzít osoba prokazatelně starší 18 let.

Podle zákona by také měl být v nabídce restauračních zařízení minimálně jeden nápoj levnější než pivo. Za nalití alkoholu dětem a dospívajícím může být restaurace ihned uzavřena nebo dostane pokutu ve výši kolem dvou milionů.

Němeček v materiálu pro vládu vyčísluje celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog na 56,2 miliardy korun ročně, z nich 33,1 miliardy za tabák, 16,4 miliardy za alkohol a 6,7 miliardy za drogy.

„Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně,“ uvádí ministr v důvodové zprávě.

Majitelé restaurací si v současnosti o kouření ve svých podnicích rozhodovali sami, pouze museli zajistit oddělené kuřácké a nekuřácké prostory.

 

cermverka ( 3. června 2015 13:23 )

Zajímalo by mě, koho obtěžuje moje elektronická cigareta.

beda88 ( 23. února 2015 16:14 )

To tady čtu pěkné bláboly, že si může člověk vybrat hospodu kuřák x nekuřák. Ale to se bavíme jen o městech, ale co na vsi, kde je jen jedna hospoda? To máme chodit kvůli pivu několik kilometrů jinam? Proč? Já nikoho neobtěžuji, tak nechci, aby obtěžovali mě. V Plzni jsou u náměstí 2 samoobslužné pivnice jednoho majitele. I když stojí jedna asi 50m od náměstí, druhá 50m za náměstím a jedna je kuřácká, druhá není, tak přiznal v Plzeňském deníku, že mnohem vyšší tržby má v nekuřácké hospodě. Nehledě na to, že když bude plošně zakázáno hulit v putyce, tak skalní pivaři budou 2 týdny držkovat a hudrovat, ale pak se vrátí, protože jim bude chybět každodenní kontakt s pivními kumpány a nebudou moc jít jinam, než k sousedovi do garáže.

mortis69 ( 29. ledna 2015 12:13 )

Máš recht Smrdět přepáleným olejem je síla

salto ( 29. ledna 2015 11:45 )

O tom to je... Pokud hostinský zjistí, že mu kvůli pár kuřákům klesají tržby, tak vyhlásí nekuřáckou restauraci a je to. Samozřejmě to platí i naopak... Každý by měl mít možnost vybrat si. Jen pro pobavení: znám krásnou nekuřáckou restauraci, velmi příjemné posezení, dobře vaří, ale - je tak nešťastně řešená, ač je tam instalovaná pračka vzduchu - člověk při příchodu domů doslova smrdí hranolkama, jako by se živil výrobou a prodejem smažených pokrmů... Teď si vyber

dzery ( 29. ledna 2015 11:13 )

Taky to tak dopadne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa