Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Testováno na dvojčatech: 2 piva denně uspíší mrtvici

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
5. února 2015
14:59

Konzumace více než dvou alkoholických nápojů denně může až o pět let přiblížit mozkovou mrtvici. K tomuto závěru dospěli brněnští vědci ve spolupráci s odborníky z Floridy a Stockholmu, kteří otestovali 12 tisíc dvojčat.

Pavla Kadlecová z Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně s kolegou Robertem Mikulíkem a dalšími světovými odborníky analyzovali dvojčata narozená už v letech 1886 až 1925. „Dvojčata v padesáti letech zodpověděla dotazník ohledně množství konzumovaného alkoholu. Potom se až do roku 2010 sledovalo, zda se u nich vyskytla mrtvice nebo jiná onemocnění,“ uvedla asistentka ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Analyzovaná data pocházejí z největšího registru dvojčat na světě, který spravuje Karolinský institut ve Stockholmu.

Srovnání jednovaječných dvojčat ukázalo, že když jedno z nich pije alkohol zřídka a druhé více, může nadměrná konzumace zkrátit čas vzniku mozkové příhody až o pět let. „Pravidelná nadměrná konzumace alkoholu by měla být považovaná za rizikový faktor pro cévní mozkovou příhodu,“ upozornil Mikulík, který se onemocnění věnuje dlouhodobě.

Vyšší riziko mrtvice způsobuje jakýkoliv alkohol. „Nezáleží, jestli člověk vypije dvě piva, dva panáky tvrdého alkoholu nebo dvě sklenice vína. Vše má přibližně shodný obsah alkoholu,“ informovala Kadlecová.

„Mrtvice je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u starších nemocných,“ doplnila Veselá.

djaba ( 5. února 2015 20:45 )

Tak to mi zbývá několik hodin života .Piva jsem vylemtal několik bazénů , kořalky bazén nejméně jeden a vyčvaňhal jsem tolik vajglů ,jako je denní produkce u Filipa Morice .A to ještě baštím uzený i pečený bůček ,hranolky a čipsy a když mně honí mlsná - nikdy jí neutíkám .

blooroses ( 5. února 2015 20:02 )

ha, ha

johr ( 5. února 2015 19:39 )

Zaleži kolik maš let pokud cca čtyřicet tak maš šanci dožit se cca sedumdesati šesti pokud tě někdo nepřejede na sanich v červnu max v červenci

vrahrychtar ( 5. února 2015 17:58 )

chlastam tak 15 denne a zapijim to rumem za jak dlouho me klepne pepka?

4858 ( 5. února 2015 17:54 )

Názorný příklad na co jdou naše peníze ze státních peněz,mně je 70 a bez piva denně a doutníku by bylo už dávno po mě....

Zobrazit celou diskusi