Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nadlidi ze Sněmovny si zvedli platy a obědvají za 45 korun: Polévku a pivo si ještě zlevnili!

Autor: Marcel Mihalik - 
24. ledna 2015
14:08

Poslanci berou o několik tisíc víc než vloni. Vzdor tomu ale jídlo ve sněmovní jídelně zlevnilo! Před rokem tu polévka stála 10 Kč a teď je za 8 Kč. A pivo se jim také zdálo drahé: Desítku si zlevnili z 15 na 12 Kč!

Blesk se po roce šel tajně přesvědčit, jak se změnily ceny jídla pro poslance. V jejich restauraci si reportér dal květákovou polévku, křupavé kuřecí stehýnko à la bažant s rýží a minerálku.

A účet? Celých 60 korun: 45 korun za hlavní jídlo, 8 korun za polévku a minerálku za 7 korun. Víc už reportér Blesku nezmohl. Kdyby ale chtěl, mohl se ještě dorazit rakvičkou za 6 Kč a žaludek uchlácholit panáčkem fernetu za 18 korun. I tak by celková útrata nepřesáhla i s dýškem stovku!

V parlamentní „vývařovně“ jako by se už léta zastavil čas. A mnohdy na cenách, které Češi viděli naposledy za totality. Podle statistik přitom potraviny za rok zdražily o více než procento, dráž se kupuje pivo, ale třeba i to kuřecí stehno ze superlevného jídelního lístku.

Vyšší ceny než před rokem mají podle Českého statistického úřadu i vejce, mléko, máslo, rýže… Tedy potraviny, bez nichž se žádný kuchař neobejde. Zatímco tedy obyčejní smrtelníci platí za potraviny i jídlo stále víc, pro nadlidi ze Sněmovny ceny nejen zamrzly, ale dokonce se snižují.

A co na to říká šéf tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch? „Je to nesmysl. Ten jídelní lístek je na každý den jiný. Zastavte se v pondělí a přesvědčíte se.“

Na dotaz, zda jsou ceny v poslanecké jídelně, kam smějí jen zákonodárci se svými hosty, dotované, Žamboch jako obvykle odvětil: „Nejsou.“

Náklady na provoz přitom Sněmovna čerpá ze státní kasy. A jak Blesk ujistili hospodští: za takové ceny jako mají poslanci nedokáže stejná jídla uvařit ani ten nejúspornější bufet v Praze. Natož pak restaurace v jedné z nejdražších turistických lokalit na Malé Straně.

Přidali jim tisíce

Poslanci zrovna nejsou ti, kteří by bez levného jídla museli hladovět. Od ledna si zvýšili platy o 3 %, ale kvůli chybnému výpočtu poberou ještě další tisíce navíc.

Běžný poslanec si od ledna polepšil o téměř 2000 a bere 57 600 Kč. Nový výpočet mu má přidat ještě pět tisíc. A k tomu počítejme i tučné náhrady. Přitom obyčejných poslanců s tak »nízkým« platem je ve Sněmovně jako šafránu. Skoro každý má nějakou funkci, a tím i příplatky.

Šéf parlamentního výboru má nyní 81 000, místopředseda Sněmovny 109 800 a její šéf pak 154 500 korun. Nový výpočet jim pak přidá další tisíce, třeba místopředseda si má polepšit o sedm tisíc.

joachimk ( 24. ledna 2020 16:47 )

Poslanci předstírají rozepře a dohadují se o všem možném.
Ale jakmile jde o koryta hlasují jednomyslně napříč politickým spektrem jako jeden muž, což může vyvolat údiv, protože některé poslankyně ještě jako muž nevypadají.
Chce to volit tu stranu, která má v programu tenhle prominentní krmelec trošku podusit. Je samozřejmě otázka jak se budou chovat, když vyhrají. ;-)

mazd ( 24. ledna 2020 16:42 )

Asi dobrý oddíl.

pupak ( 8. září 2017 13:29 )

 Jedna věc je levné jídlo, druhá, podle mně daleko horší je, že (i) moji zaměstnanci mají v pracovní době přístup k alkoholu, dokonce tvrdému (panáček ferneta za 18.-). Potom jejich "práce" vypadá, jak vypadá, co zákon, to paskvil.

pupak ( 8. září 2017 13:26 )

Gutalax.

Jaromr tol ( 9. dubna 2017 19:37 )

 Jo co jsme si zvolili,to máme.Dobře nám tak.U příštích voleb snad budem víc přemýšlet.I když....?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa