Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Válka soudců o platy: chtěli 6 miliard dostanou jen 1,2 miliardy, dohodla se Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková uvedla, že soudci dostanou zpětně 1,2 miliardy Kč.
 (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
6. února 2015
18:35

Zástupci vlády a justice se dnes dohodli v otázce platů soudců a státních zástupců. Ti mají podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se jednání účastnil, dostat část platů zpětně, části nároků se ale vzdají. Stát by to mělo vyjít na zhruba 1,2 miliardy korun, uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

"Ta dohoda je o tom, že obě strany ustoupily nějakým způsobem. To znamená scházíme se zhruba na půli cesty. Soudci, státní zástupci v podstatě zapomenou na doplatek platů, co se týče trojnásobného koeficientu, stát na druhou stranu by doplatil rozdíl v platové základně," uvedl na tiskové konferenci Zeman.

Dnešní vícehodinová diskuse řady expertů reagovala na rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého nepoužívá ministerstvo práce při stanovování platů správný statistický údaj. V uplynulých letech navíc zákon soudcům a státním zástupcům místo trojnásobku přiznával jen 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Představitelé soudců i státních zástupců vyjádřili dnes přesvědčení, že většina zástupců justice na kompromis, který si obě strany pochvalovaly, přistoupí a nebudou své nároky vymáhat soudně.

Ministryně spravedlnosti Válková také uvedla, že nejhorší možný scénář počítal s tím, že finanční narovnání se soudci a státními zástupci bude státní kasu stát až šest miliard korun. Stát tak podle ní výrazně ušetří.

jarypadlo ( 7. února 2015 09:41 )

ikolop- a další,tady se můžete co soudy a soudci dovedou a za co jsou hodnoceni.Škoda že není víc podobných reportáží o tom hnusu. . .https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . . .https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

pravlast ( 7. února 2015 09:35 )

https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . .Trestňák na soudkyni tenhle podat chtěl,ale nevzali ho.říká to tam.Ten druhý údajně sedí a to za správný výkon práce. .https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

b.r.s.a ( 7. února 2015 09:04 )

Joooooo , jenomže ti důchodci se neumí ani nemůžou bránit,protože na to nemají !!! To je káčo kolem a nikomu to nevadí.Teď ještě přihodíme na Ukrajinu , pak odoperujeme islámský děti , pak dáme dávky a veškerý podpory cikánům a kde se pak mají najít prachy pro tyhle "chudáky" ? Nejlepší důchodcům a třeba i maminám s dětma a ještě i invalidům ....... HNUS ... HNUS ....

tgbb. ( 7. února 2015 08:59 )

Pár miliard se vezme důchodcům a dají se soudcům. Hnus, tahle vláda.

b.r.s.a ( 7. února 2015 08:58 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa