Co vás přivádí do Prahy?

„Praha! (smích) A také fanoušci. Rozhodli jsme se s manželkou pro takový malý výlet. Nikdy jsme tady nebyli, ani ve Vídni či v Budapešti, tak jsme si tímto dali vánoční dárek.“

Prahu jste si ale vybral i pro oslavu Silvestra a příchod nového roku…

„Ano a byl jsem mile překvapený! Přijde mi, jako by byla hlavním městem světa, co se novoročních oslav týče!“ (smích)

Je něco specifického, co chcete v Praze ochutnat?

„Vím naprosto jistě, že moje žena si dá vaše slavné pivo! A já těch několik dní, co tu strávíme, hodlám vše dělat po pražsku. Nepřijel jsem k vám, abych navštěvoval americké restaurace. Takže ochutnám všechno!“ (smích)

V Praze jste měl i setkání s fanoušky, díky Star Treku jste jejich ikona. Napadlo by vás před třiceti lety, kdy jste točil první díl, jak vás to zpopularizuje?

„Ani náhodou. První díl jsem točil pouze tři dny. Ale když jsem stál na place a pozoroval, jak připravují sci-fi dekoraci pro mou další scénu, uslyšel jsem zezadu hlas: Nemáš ani ponětí, do čeho ses právě namočil! Otočil jsem se a za mnou stál Gene Roddenberry, tvůrce seriálu.“

Video
Video se připravuje ...

Hvězda Star Treku v Praze: Promluvil o ženě i slavné roli! Lukáš Červený, Petr Macek

Je pro herce dar, nebo prokletí být tak moc spojený s jednou postavou?

„Obojí. Díky Star Treku jsem v Praze. Zmínil jsem se českému kamarádovi, kterého znám z dřívějška, že bych rád poznal Prahu, a on to zařídil, i se setkáním s fanoušky. To je dar. Tou druhou stránkou je, že mě všichni vnímají jako jednoho z hlavních hráčů ve Star Treku, ale já toho ve skutečnosti zas až tolik nenatočil. Za deset let to bylo jen asi osm epizod. Ale stalo se to natolik populární, že mě to nadosmrti propojilo.“

Kde vidíte budoucnost Star Treku?

„Jsem si jistý, že ho přivedou zpět na televizní obrazovky. Tam funguje nejlépe.“

A vrátí se i Q?

„Tu otázku slýchám často. Víte, když jsem ho před třiceti lety hrál poprvé, byla to nesmrtelná bytost... A když se na mě podíváte dnes...“ (smích)

Blesk Víte, že?

Star Trek trvá skoro padesát let. Posádky různých lodí zkoumají vesmír a jeho hranice a objevují nové formy života. K dnešku zahrnuje 12 filmů, téměř tisíc epizod pěti různých televizních seriálů a stovky knih.

Kdo je John de Lancie?

Americký divadelní a převážně televizní herec.

V Česku jsme ho mohli vidět v seriálech Kriminálka Las Vegas, Zákon a pořádek, Nulová šance, Perníkový táta, Krajní meze či Ally McBeallová. Jeho nejslavnější jsou však záporné role v seriálech Hvězdná brána a zejména Star Trek, kde si ve třech různých sériích zahrál poťouchlou bytost Q.

Ta se na obrazovky postupně vracela přes deset let a přinesla mu celosvětovou popularitu.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: První narození, první vražda a hvězda Star Treku v Praze! redakce Blesk TV

Fotogalerie
9 fotografií