Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf financí Andrej Babiš o životě a novém zaměstnání: Jsem tady z donucení, nemohl jsem se na ty zloděje dívat!

Autor: Eva Pospíšilová - 
14. března 2014
20:06

Co si myslí o Miroslavu Kalouskovi a popíjení v parlamentu? A co na jeho nový džob – politiku – říká rodina? I na to v rozhovoru pro Blesk, který zpovídá jednotlivé členy vlády, odpověděl miliardář a ministr financí  Andrej Babiš (59, ANO). Dnes odpoledne vám přinášíme první část rozhovoru.

Blesk: Co se pro vás s příchodem na ministerstvo změnilo?

Andrej Babiš: V osobním životě? Úplně všechno. Jsem tady od rána do večera. Rodina si zvyká, že mě teď častěji vidí v televizi. Ale musíme to nějak přežít.

Jak jste se tedy tady zabydlel? Poslanecká kancelář se vám nelíbila…

Ani tato budova a kancelář nejsou hezké. Působí to tady depresivně. Je to staré, neútulné. Navíc představte si, my sedíme na asi sedmi místech, takže když chci vidět jednoho náměstka, tak mu musím zavolat půlhodiny, nebo třičtvrtě hodiny dopředu, abych ho vůbec viděl. A na to já někdy zapomenu, takže je to tady takové stresující.

Plánujete nějakou rekonstrukci?

Ne, to proboha ne. I když si myslím, že ministerstvo by se mělo sestěhovat na jedno místo. Ale to je zatím pro byrokracii našeho státu skoro neřešitelný úkol.

Jací podle vás byli vaši předchůdci?

Mezi mnou a panem Kalouskem je zásadní rozdíl. Pan Kalousek šel do politiky proto, aby zbohatnul. Já jsem šel do politiky omylem, protože už jsem se nemohl dívat na to, jak tady politici kradou.

Co všechno jste už stihl za ten více jak měsíc?

Mým hlavním úkolem bylo postavit tým. Teď se zabývám státními společnostmi, ve kterých se chci do budoucna více angažovat a změnit třeba i to, aby se místa v jejich dozorčích radách politické strany rozdávaly jako trafiky. Ty společnosti musí řídit nepolitičtí odborníci.

Jak na to reagují koaliční partneři?

ČSSD žije pořád v tom dvacet let zajetém systému, což je vidět třeba v parlamentu na těch absurdních debatách, že se tam nemá pít, nebo že přestávka by neměla být dvě hodiny, ale míň. Kdyby bylo na mně a hnutí mi to dovolilo, tak bych tam vůbec neseděl.

Vy jste chtěl ze Sněmovny odejít?

Byl jsem připravený rezignovat na poslance. Chtěl jsem zůstat jen v exekutivě, protože Sněmovna ve jménu demokracie je jen velká žvanírna a to mi moc nejde. Poslanecký klub mi to ale zakázal.

Druhou část rozhovoru s Andrejem Babišem vám přineseme zítra v 5:00 ránopo. Mimo jiné se dozvíte, kolik ministr financí za měsíc ve funkci ušetřil státní kase peněz, zda navrhne zdražení v parlamentní restauraci a jestli se bojí dubnového verdiktu ohledně jeho propírané spolupráce s StB.

abzk ( 16. března 2014 13:41 )

Nejsem politicky vyhraněn ani jsem nezaznamenal pravicové vyhranění lidí kterým vůbec nesedí. Zkrátka vadí těm co o něm dost vědí. Navíc by bylo dost podivné pokud by na něho nadávali právě a výhradně pravičáci, jelikož pravicovějšího člověka (ve smyslu naší současné pravice), než je Babiš, u nás asi nenajdeš.

rastasan ( 16. března 2014 13:27 )

Ale já říkam že jsem ho nevolil.Jen mě zajímalo proč na něj voliči z pravice nadávají.Zajímám se o všechny lidi.

abzk ( 16. března 2014 12:56 )

Špatně položená otázka. Řešením rozhodně není jednotlivec ani kdyby byl skutečně svatý a zároveň úžasný bojovník (což Babiš není ani omylem). Byl by smeten a stažen do bahna drtivou většinou. Šance je pouze v postupném celkovém ozdravění politické scény, což znamená dlouhodobě skutečně obezřetelně vážit koho volit, co se stran a hlavně jednotlivců týká a naučit se přistupovat k politikům způsobem aby po té co se na ně něco provalí, byli nuceni sami "dobrovolně" odejít z politiky, tak jako je to třeba v Německu. Nejvíc antiproduktivním v tomto směru je právě volba křivého člověka ovládaného mamonem majícího vlastní nejen nedemokratickou stranu, ale stranu která vlastně není ani stranou v pravém slova smyslu, jelikož v ní nejsou lidé s možností rozhodovat a konat po svém v rámci programu strany, jde o "stranu" centrálně řízenou jako mafie, řízenou mafiánem Babišem. O tom že si Babiš toto označení zaslouží svědčí jeho minulost dostatečně.

rastasan ( 16. března 2014 12:20 )

A koho by jste si představoval vy.Klidně to řekněte.

abzk ( 16. března 2014 11:58 )

Kde píšu že se nemá nic dělat???? Jde o to že Babiš rozhodně není ten co s tím bude něco dělat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa