Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dívka (13) se pokusila o sebevraždu: Záchranářka popsala dramatický boj o život

Dívka přišla záchranářům poděkovat za záchranu života
Dívka přišla záchranářům poděkovat za záchranu života  (Autor: ASČR)
Autor: jel - 
12. října 2023
14:30

Na úterý 10. října připadl Světový den duševního zdraví. Záchranná služba Asociace samaritánů České republiky (ASČR) v tento den zveřejnila velmi smutný příběh, který měl naštěstí šťastný konec. Třináctiletá dívka se pokusila spáchat sebevraždu. Boj o její život zdravotníci vyhráli a ona jim za to přišla osobně poděkovat. Psychické problémy u dospívajících i dětí jsou čím dál častější, upozorňuje záchranářka.

Péče o duševní zdraví je bohužel stále poměrně opomíjená oblast. Přitom u mladších ročníků i u dětí jsou deprese, úzkosti i další psychické obtíže velmi časté. Záchranářka a mluvčí ASČR Petra Homolová zveřejnila smutný příběh, u něhož v minulosti záchranáři zasahovali.

Teprve třináctiletá dívka se pokusila vzít si život. Chtěla se oběsit. „Na místě probíhala laická resuscitace. Od kol našich vozů létaly jiskry. Boj o mladý život nabíral obrátky,“ popsala dramatické momenty mluvčí. Dívka byla nakonec převezena vrtulníkem do motolské nemocnice. 

„Jakou radost a jaké štěstí pociťovala posádka, které přišla matka se svou znovuzrozenou dcerou poděkovat, je nezprostředkovatelné,“ uvedla Homolová. Tento příběh naštěstí dopadl dobře. Bohužel ne všechny případy mají šťastný konec a péče o psychické zdraví by se rozhodně neměla zanedbávat.

„Těch výjezdů k mladistvím a dětem je hodně, nejsou to jenom sebevraždy, ale i například úzkosti, sebepoškozování, deprese,“ řekla Blesku mluvčí s tím, že podle ní situaci velmi negativně ovlivnily covidové roky, ale i například probíhající válka na Ukrajině.

Psychiatrička Alena Večeřová Procházková o tomto problému nedávno promluvila v Epicentru Blesk Zpráv. Uvedla, že dětská psychika je citlivá, a tak to, co by dospělí vnímali jako běžný stres, může pro mladé lidi být mnohem obtížnější. Psychiatrička také zdůraznila, že rodiče by měli být pozorní k varovným signálům, které mohou naznačovat, že jejich dítě má psychické problémy. Mezi tyto signály patří změny v chování, útlum, úbytek hmotnosti, nezájem o jídlo a problémy se spánkem. Celý rozhovor si můžete poslechnout zde

Pokud máte psychické potíže, či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Video  Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání