O Centru Kosatec, spolku, který byl založen už v roce 1997, píše Blesk v charitativním projektu Srdce pro vás. Celým smyslem organizace je, aby lidé často i s "neviditelným" handicapem měli zaměstnání, které zvládnou.

Jedním ze zaměstnanců je Matěj, který zde pracuje jako řidič a také obchodní zástupce. „Mám psychiatrickou diagnózu. Jsou dny, kdy prostě nemohu jít do práce. V předchozím zaměstnání jsem s tím měl potíže. Tady ale najdu pochopení,“ říká mladý muž.

Dva roky doma

Do Kosatce chodí od prosince 2019. „Nastoupil jsem sem jako řidič, kdy jsem rozvážel svačiny a pekárenské či keramické výrobky, které se tu dělají. Po nějakém čase jsem začal dělat obchodního zástupce,“ říká Matěj, který mateřským školám nabízí různé produkty, například hračky či polštářky z šicí dílny.

Než tu začal pracovat, byl kvůli svému handicapu dva roky doma. „Jsem v invaliditě, léčil jsem se,“ popisuje a vzpomíná na svoje předchozí běžné zaměstnání. „Bylo to v textilním závodě. Seřizoval jsem stroje,“ říká. Jenže duševní nemoc a další fyzické potíže mu práci znesnadňovaly. „Dělal jsem tam na směny, byla to celkem odpovědná práce a také svým způsobem nebezpečná. Kdybych se někde pozapomněl, mohl by mě i nějaký stroj namotat,“ říká.

„Lidé u nás mají uplatnění a podmínky, které by u běžného zaměstnavatele zřejmě neměli,“ říká ředitelka Centra Kosatec Pavlína Potůčková.
Autor: Jiří Koťátko

Musel ale skončit. „Vůbec jsem to nezvládal. Moje nemoc je takového charakteru, že se musím nějakým způsobem kontrolovat. Když tam byl fofr, tak jsem nestíhal. Směnnost mě prostě vyřídila,“ říká.

S nemocí se Matěj setkával už v dětství. „Nějak se to rozvíjelo a asi v 25 letech jsem zjistil, že to nezvládám. Věděl jsem, že mám problém, ale myslel jsem si, že ho vyřeším sám. Ale jak jsem ho neřešil, tak se to prohlubovalo a pořád kumulovalo,“ vzpomíná Matěj, který se pak rozhodl navštívit lékaře. „Až pak tedy přišla léčba, kterou jsem potřeboval,“ vysvětluje.

I velké mýty

Už když byl Matěj v nemocnici, začal zjišťovat možnosti, že by pracoval v nějaké chráněné dílně. „Jdou kolem toho ale velké mýty. Setkával jsem se s názory, že to je ještě horší než v klasické práci. Že tam chtějí dělat přesčasy a pak jim to nezaplatí. Takže jsem trochu váhal. Jenže není to pravda,“ říká Matěj, který se do Kosatce dostal na doporučení.

Podle domluvy

V Centru Kosatec Matějovi vycházejí ve všem vstříc. „Mám zkrácený poloviční úvazek. Primárně je tady ale všechno podle domluvy,“ popisuje Matěj, který dělá především v dopoledních hodinách. „Jsem více v pohodě,“ má jasno.

Jedinečný koncept

Spolek je poskytovatelem dvou registrovaných sociálních služeb: sociální rehabilitace a osobní asistence.

● Sociální rehabilitace podporuje lidi s handicapem především při hledání zaměstnání a získávání pracovních kompetencí, k čemuž užívá jedinečný koncept nácvikových tréninkových míst v rámci provozů a tréninkových dílen Centra Kosatec.

● Osobní asistence je poskytovaná v terénu v přirozeném prostředí uživatele služby (člověk s handicapem, senior) a pomáhá mu zvládat běžné situace.

Přehled pracovních míst

✔ IT pracovník ✔ Pekař, výroba svačin ✔ Kuchař, číšník ✔ Administrativní pracovník ✔ Prodejní asistent ✔ Pracovník údržby a úklidu ✔ Pracovník keramické dílny ✔ Řidič ✔ Truhlář ✔ Šička

Pomoci můžete i vy

Aby mohlo Centrum Kosatec pomáhat, hodí se mu každá koruna. Pomoci můžete i vy! Jak lze finančně přispět, se dozvíte na webových stránkách www.centrumkosatec.cz

Fotogalerie
6 fotografií