Pekař, kuchař, číšník, řidič, truhlář, šička a mnoho dalších profesí. Taková je nabídka Centra Kosatec. „Když mám nějaké potíže, najdu zde pochopení. Není to jako v běžném zaměstnání,“ říká Matěj, který pracuje jako řidič.

Spolek, založený v roce 1997, se postupem času stal jedním z největších zaměstnavatelů lidí s handicapem na Pardubicku. Kromě toho nabízí studentům odborné stáže, praxe nebo exkurze. Ale i mnoho dalšího. Hlavní činností centra je osobní asistence a sociální rehabilitace. V sociálním podnikání se pak Kosatec zaměřuje na gastronomii.

„Máme vlastní pekárnu, kuchyň, kavárnu, výrobnu svačin, provozujeme bufety v pardubických školách a na poliklinice, kde prodáváme vlastní produkty,“ říká ředitelka Pavlína Potůčková s tím, že mezi další činnosti patří vzdělávání a poradenství. Že vše dělají, jak se má, potvrdila loni i Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, která jim udělila ocenění Značka spolehlivosti. Tu se podařilo udržet i v letošním roce.

Vstupní tréninková dílna

Kosatec má tzv. vstupní tréninkovou dílnu. „Navštěvují ji uživatelé služby sociální rehabilitace, kteří si trénují nejen pracovní dovednosti, ale i pravidelné docházení do práce, dodržování pravidel, respektování autorit a komunikaci s ostatními,“ popisuje P. Potůčková.

Vše probíhá pod odborným dohledem zkušeného pracovníka v sociálních službách. „Příchozí si díky této dílně mapují svoji aktuální pracovní schopnost, zručnost, výdrž a motivaci,“ dodává.

Jedinečný koncept

Spolek je poskytovatelem dvou registrovaných sociálních služeb: sociální rehabilitace a osobní asistence.

● Sociální rehabilitace podporuje lidi s handicapem především při hledání zaměstnání a získávání pracovních kompetencí, k čemuž užívá jedinečný koncept nácvikových tréninkových míst v rámci provozů a tréninkových dílen Centra Kosatec.

● Osobní asistence je poskytovaná v terénu v přirozeném prostředí uživatele služby (člověk s handicapem, senior) a pomáhá mu zvládat běžné situace. 

Přehled pracovních míst: ✔ IT pracovník ✔ Pekař, výroba svačin ✔ Kuchař, číšník ✔ Administrativní pracovník ✔ Prodejní asistent ✔ Pracovník údržby a úklidu ✔ Pracovník keramické dílny ✔ Řidič ✔ Truhlář ✔ Šička

Přijďte se zítra podívat, jak to tu funguje

Chcete se o Centru Kosatec dozvědět více? Můžete se přijít podívat! 13. 9. se koná den otevřených dveří. Od 9 do 17 hodin budete mít možnost projít se po celé budově. Uvidíte například keramickou, tkalcovskou nebo tréninkovou dílnu. Zpestřením bude i venkovní malování na kameny. Centrum Kosatec sídlí na adrese Sladkovského 2824, Pardubice.

Pomoci můžete i vy

Aby mohlo Centrum Kosatec pomáhat, hodí se mu každá koruna. Pomoci můžete i vy! Jak lze finančně přispět, se dozvíte na webových stránkách www.centrumkosatec.cz

Kontakt: Centrum Kosatec

Adresa: Sladkovského 2824, 530 02 Pardubice

Telefon: 466 052 052

E-mail: info@centrumkosatec.cz

Web: www.centrumkosatec.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Postiženému Tomášovi z Klatov by velmi pomohl speciální oblek, ten ale pojišťovna nehradí. archiv T. Sedláčka

Fotogalerie
9 fotografií