Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Kvůli dluhům zabil holčičku i těhotnou ženu. Podlému Vacíkovi dokázali »jen« 4 vraždy

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
29. září 2022
05:00

Motivace v případě Bohumila Vacíka byla pro vyšetřovatele více než zřejmá. Neúspěšný podnikatel v invalidním důchodu kvůli svým vysokým dluhům nejprve 5 dní před Vánoci v roce 1994 zastřelil svého kamaráda, kterému odcizil zbraň. S tou pak vystřílel rodinu svého vietnamského přítele, kterému rovněž dlužil peníze. Jeho běsnění nepřežil jak otec rodiny, tak i jeho těhotná manželka - Vacík neušetřil ani jejich 6letou dceru. Bohumil Vacík má na svědomí ale více životů.

Po základní škole se průměrně až nadprůměrně inteligentní Bohumil Vacík vyučil opravářem zemědělských strojů. Traktory ale po škole neseřizoval. V roce 1973 totiž nastoupil ke Sboru národní bezpečnosti, u níž vydržel pouze rok. Vážně se totiž zranil a téměř rok setrval v pracovní neschopnosti. Poté Vacík pracoval na oddělení pasů a víz, ale již tady začal jeho problém s dluhy, protože si půjčoval peníze od svých kolegů a nevracel je. Kvůli tomu policejní sbor opustil a pracoval jako zámečník.

Od roku 1990 byl v invalidním důchodu, ale stále se pokoušel si vlastním podnikáním přivydělávat. Před ostatními lidmi se snažil vypadat a vystupovat jako bohatý byznysmen, ale ve skutečnosti se propadal jen hlouběji a hlouběji do dluhové pasti. 

Podivné přání

K první vraždě došlo 19. prosince 1994 v areálu Pozemních staveb v Sokolově, kam Vacík vyrazil za svým kamarádem Janem (54). Ke svému známému měl neobvyklou prosbu. Chtěl, aby mu strážný půjčil na 2 hodiny zbraň a výměnou mu nabízel 10 tisíc korun. Jan však nabídku odmítl, a tak se jí Bohumil Vacík zmocnil násilím a kamaráda dvěma výstřely usmrtil. 

Dalšími na jeho mušce se stali vietnamský obchodník Tien Minn Too a jeho rodina, kterou často navštěvoval. Ještě v prosince 1994 byl u nich doma v masce Mikuláše a láskyplně hladil po hlavě Tienovu 6letou dceru. Dne 11. ledna za nimi Vacík opět přijel do Chodova na Sokolovsku. Too se ho zeptal, jestli mu přivezl vypůjčené peníze. Vacík místo nich vytáhl z tašky zbraň. Tien Minn Too se domníval, že se jedná o žert a smál se. To ale Vacíka rozzuřilo a zastřelil jej. 

Nikoho neušetřil

Do kuchyně následně vběhla 6letá Oldřiška, která spatřila hrůznou scénu a chtěla o ní říct mamince. Tomu Vacík chtěl zabránit, a proto nebohou dívku také zastřelil. Neušetřil ani Jindřišku v 9. měsíci těhotenství, která se nečekaně vrátila domů. Jediný, kdo děsivý masakr přežil, byla 10letá dcera, která nebyla doma.

Těla byla nalezená o tři dny později a vraha policisté dopadli v únoru 1995. Ke čtyřem vraždám se přiznal, ale jednu mu policisté pro nedostatek důkazů nedokázali. Krajský soud v Plzni ho v srpnu 1996 odsoudil na doživotí. Je však možné, že se Vacík nachází na svobodě.

Detaily Vacíkova vražedného běsnění a jak je možné, že se Bohumil Vacík dnes již nejspíše nachází na svobodě, se dozvíte v nové epizodě Insta Crime Podcastu. Ten si pro vás připravil Blesk ve spolupráci s Insta Crime Blogem.

Video  Insta Crime Podcast: Kvůli dluhům Vacík zabil holčičku i těhotnou ženu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání