Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Aloise komunisté zatýkali tak brutálně, že se sám dvakrát postřelil: Místo nemocnice putoval na výslech a pak k oprátce

Autor: mc - 
30. září 2022
05:00

Alois Suttý patřil po komunistickém převratu mezi nejaktivnější převaděče z Československa na západ. Nijak zvlášť vzdělaný, z donucení člen Wehrmachtu, válečný invalida a neuvěřitelně statečný muž. Přesto je jeho jméno jen málokomu známé a jeho obličej si můžeme prohlédnout pouze na jediné dostupné fotografii. Za velezradu skončil Alois po krátkém procesu na popravišti.

Narodil se v sousedním Německu, brzy se ovšem s rodinou přestěhoval do jejich vlasti - Československa. Jako Němec ovšem v 18letech dostal povolávací rozkaz a jako člen Wehrmachtu byl odeslán na východní frontu. Zde byl velmi vážně zraněn a časem byl jako invalida z armády propuštěn. Po návratu do svého domova v Nýrsku v květnu 1945 se z něj velice rychle stal převaděč.

Už v roce 1949 byl za převaděčství odsouzen na dva roky do vězení. Během pár měsíců se mu ale podařilo uprchnout - místo tvrdé práce v šachtě byl totiž jako invalida přeřazen mezi zemědělce, kde byl útěk jednodušší. Utekl přes hranice do Německa, každou chvíli se ale vracel do Československa a převáděl na západ každého, kdo ho o to požádal.

Už plánoval s „prací převaděče“ skončit a s těhotnou manželkou se chtěli odstěhovat do Kanady. Poslední práci ale neodmítl - za slušný peníz měl pomoci převést do Československa a zpět agenta chodce. Jenže toho v Praze zatkli a on při výslechu vyzradil místo setkání se svým převaděčem.

Místo agenta se tak Aloisovi u dveří objevilo devět příslušníků StB a SNB se samopaly. Alois jednoho z nich postřelil, přesila ho ale rychle přemohla. Při brutálním zatýkání mu ruku zkroutili tak, že se postřelil do zápěstí a podruhé pod lopatku. I přes silně krvácející zranění nebyl odvezen do nemocnice, ale rovnou do Prahy k výslechu. Po rychlém soudu ho poslali rovnou na Pankráci k oprátce. Před popravou řekl, že vše dělal pro český národ, aby české děti měly lepší budoucnost.

Zobrazit celou diskusi