Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zvěrstva zločinců z Revolučních gard nemají obdoby: Znásilněné ženy přinutili sníst vlastní vlasy!

Autor: mc - 
3. června 2022
15:49

Válka má tu unikátní schopnost, že ukáže pravou podstatu lidí, kteří jsou do ní vtaženi. Z některých udělá hrdiny, z jiných zrůdy. Jak se říká příležitost dělá zloděje a nejinak tomu bylo i v případě Revolučních gard, které na konci války působily v Československu. Jejich úkolem bylo udržovat bezpečnost a nastolit pořádek ve městech. Celá řada z nich ale svých neomezených pravomocí zneužívala a krvavě se mstili Němcům i každému, kdo se jim znelíbil.

Občas se jim posměšně říká také Rabovací gardy, což zcela bez přetvářky naznačuje, jak se jejich členové chovali. Do gard se dostávali pochopitelně primárně vojáci, včleňováni ale byli i lokální ozbrojené skupiny, partyzáni a povstalci. Jenže mezi nimi byly i skupiny, které vznikly až po kapitulaci Německa a tvořili je často kriminálníci. Jedna z jednotek zvaná Pěst, kterou do gard ovšem nepřijali dokonce obrátila zbraně i proti československým vojákům.

Když v půlce května vydalo ministerstvo národní obrany rozkaz k zajištění a očištění hranic, spoustě nevinných lidí se tak spečetil osud. Celá řada jednotek postupovala podle armádních směrnic, nebo se neřídila vůbec žádnými pravidly. Výše zmíněná jednotka Pěst prohledala dokonce kasárna Revolučních gard, kde hledali cennosti zabavené Němcům. Prováděli domovní prohlídky, zabavovali majetek a později i rabovali sklady potravin.

Všem, kdo se jim chtěl postavit, členové gard hrozili zbraněmi a někdy nezůstalo jen u výhružek. Gardisté pod vedením poručíka Vladimíra Smrčiny zastřelili v obsazovaných Mariánských Radčicích minimálně pět lidí. V budově nádraží si udělali vězení a znásilňovali a týrali zde německé ženy. Nutili je například ostříhat si vlasy a pak je sníst.

Ačkoliv už v první polovině června byly partyzánské ozbrojené formace rozkazem rozpuštěny, zvěrstva pokračovala dál ještě několik týdnů. Začátkem srpna bylo příslušníkům SNB nařízeno definitivní odzbrojení Revolučních gard. Mnoho členů se ovšem přihlásilo ke vznikajícímu Sboru národní bezpečnosti, jehož řady tak zaplnili bojovníci proti nacismu i obyčejní kriminálníci.

Franta Jetel ( 3. června 2022 18:42 )

Hm, to je prekvapeni.
Komousi, stejna zver jako nackove.

gabreta ( 3. června 2022 18:41 )

Podobnou zkušenost s chováním RG, mi vyprávěli rodiče v Jihozápadním pohraničí! Z větší části tam byl samej šmejd, kterej využíval činnost jen k vlastnímu obohacení.

Zobrazit celou diskusi