Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co prozradila pitevní zpráva zavražděného Heydricha: Otrávil ho K. H. Frank nebo britský vědec botulotoxinem?

Autor: mc - 
27. května 2022
05:00

Od smrti nacistické bestie jménem Reinhard Heydrich uplyne brzy již 80 let. Za jeho skonem stojí hrdinský čin dvou československých parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří měli za úkol zastupujícího říšského protektora odstranit. Ačkoliv se to nepodařilo podle plánu a nějakou dobu to vypadalo, že Heydrich atentát přežije, nepovedený útok nakonec přinesl své ovoce. Dlouhá desetiletí se ale spekulovalo, co přesně Heydricha zabilo, a jednou z možností byl i botulotoxin!

Heydrich byl při atentátu zasažen střepinou ze sedadla svého kabrioletu, který poničil Kubišův granát. Zprvu to nevypadalo vážně, Heydrich byl dokonce schopen chvíli pronásledovat svého (později) vraha, ale jeho stav se rapidně zhoršoval. Šrapnel mu zlomil žebro, protrhl bránici a poškodil vysoce krvácivou slezinu. Do rány navíc vnikly nečistoty plné bakterií.

Ačkoliv se po operaci a následné péči Heydrich dobře uzdravoval a překonal i počáteční sepsi, 4. června byl mrtev. Dnes už víme, že ani pitva neprokázala přesnou příčinu smrti, což dalo vzniknout celé řadě teorií včetně těch konspiračních. Když soudní lékař otevřel Heydrichovo tělo, nenašel žádné chirurgické prohřešky ani zánět a jako možnou příčinu smrti uvedl anemický šok.

Jenže se neprovedla ani pitva mozku ani toxikologie. A právě absence druhého vyšetření rozvinula diskuzi ohledně možné otravy říšského protektora. Jedním z původců měl být i K. H. Frank, který v Heydrichovi prý viděl konkurenci. Druhou možností byla prý otrava botulotoxinem, který měl být v granátu i další munici parašutistů. 

Teorie o tom živil sir Paul Fildes, člen Královské učené společnosti, který se podílel na výrobě antraxové bomby a zkoumal i bojové využití botulotoxinu. Fildes totiž často naznačoval, že poskytl botulin pro impregnaci zbraní výsadku Anthropoid a že „Heydrich byl jeho první zářez“. Proti ovšem hovoří celá řada faktů - při výbuchu granátu byl zraněn i sám Kubiš a jedna svědkyně - ani u jednoho z nich se botulismus neprojevil, svědkyně se dokonce dožila vysokého věku. Navíc i teploty, která provází podobný výbuch, by bakterie nemohly přežít.

Heydrich tak patrně zemřel buď na otravu krve z nečistot v ráně, plicní embolii či mozkovou příhodu. Možností je ovšem i šok ze samotného výbuchu či nešťastné předávkování opiáty proti bolesti.

gabreta ( 27. května 2022 20:25 )

Tak teď Kolář na Praze6 nechá Heydrichovi postavit pomník a Praha ho jmenuje čestným občanem, místo Koněva!!

krapotkin ( 27. května 2022 15:09 )

Neměli bychom s z Antropoidu vzít příklad k podobnému činu proti vládnoucím zrůdám ?

Franta Jetel ( 27. května 2022 12:46 )

Heydrich nebyl zavrazdeny, vy jelita.

ingmaria ( 27. května 2022 09:43 )

Hysterie USA/Západu a nacifikovaného Kyjeva kvůli nezastavitelným ruským pokrokům

Dominantní zastánci tvrdé linie v USA nejsou zjevně spokojeni s výpraskem od Rusů v nacizované Ukrajině.
Zdvojnásobí to tím, že vyzvou Čínu, aby se pokusili dosáhnout nedosažitelné indicko-pacifické dominance?
Vytáhnou, kdo ví co ještě, před listopadovými pololetími volbami a zároveň se budou snažit vyhnout nevyhnutelnému blížícímu se ekonomickému zhroucení?
Dominantní temné síly v obou pravých křídlech americké válečné strany sdílejí vinu za kriminalitu doma i ve světě.
Od Clintona, poté Obamy/Bidena a současného uzurpátorského režimu, dokázali nedemokratičtí Demokraté, že převyšují nejhorší ze svých předchůdců.
Poté, co ukradli prezidentské a kongresové volby v roce 2020, dosadili k moci falešného Bidena, protože ten skutečný J.B. je kognitivně příliš odtržen od reality, než aby mohl fungovat v jakékoli oficiální funkci. Uchvatitelé demokracie už dávno čekali na velkou facku za domácí a zahraniční politiku, která může zapálit svět, pokud nebudou zastaveni, dokud je čas.
Zůstávají pekelně odhodláni hromadně zabíjet miliony a miliardy nevinných lidí "vakcínou", aby je zmrzačili a odstranili.
Jsou ve válce horkými a jinými prostředky proti Rusku, Číně, Íránu a dalším národům osvobozeným od jejich kontroly – chtějí je přeměnit na vazalské státy, jejich zdroje drancovat, jejich lid vykořisťovat jako nevolníky.
Překročí rubikon, ze kterého není návratu, přechodem od zástupné války k přímé konfrontaci s Moskvou?
Půjdou proti Číně při obraně Tchaj-wanu, který Peking považuje za odtrženou provincii a má se sjednotit s pevninou, stejnou cestou? Vytvořením a podporou nacismu na Ukrajině riskují, že zapálí svět, aby vedl zástupnou válku proti Rusku.

ingmaria ( 27. května 2022 09:43 )

Po puči Obamova/Bidenova režimu po Majdanu v Kyjevě v roce 2014 se Ukrajina stala americkou kolonií maskující se jako národní stát. Až ruskà speciální operace v nadcházejících týdnech úspěšně skončí, budou se v některých částech Ukrajiny konat referenda, ve kterých jejich obyvatelé rozhodnou o připojení k Rusku.
Až se před námi usadí prach, bude mít Ukrajina pravděpodobně mnohem odlišnější konfiguraci než před 8 lety v roce 2014 po státním převratu v USA.
Kvílení z Kyjeva je již slyšet, včetně nepřijatelných sprostých slov ze špinavých úst takzvaného Zelenského „poradce“ Alexeje Arestoviče.
O věcech rozhodují vítězové, ne poražení.
Nadávky a zlost Arestoviče, klauna Zelenského a dalších představitelů režimu kontrolovaného Spojenými státy nic nezmění.
Demilitarizace a denacifikace Ukrajiny je jasný ruský cíl.
Až bude všeho dosaženo podle plánu, Moskva udělá co je potřeba, aby zajistila, že její pozitivní změny nebudou 'říší lżí', jejími vazaly v NATO nebo kolonizovanou Ukrajinou zvráceny.
Ve čtvrtek na plenárním zasedání Eurasijského ekonomického fóra řekl Vladimir Putin následující:
Stále větší počet zemí na celém světě si přeje zachování své suverénní nezávislosti.
„Žádný ‚světový policajt‘ nemůže zastavit tento přirozený globální proces. Nikdo není tak silný."
Americko-západní protiruské sankce selhaly.

Zobrazit celou diskusi