Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zapomenutý hrdina operace Anthropoid: František Heydricha parašutistům dodal na stříbrném podnose

Autor: mc - 
22. dubna 2022
05:00

Operace Anthropoid nebyla pouze oním osudným dnem, kdy se podařilo fatálně zranit zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Gabčík s Kubišem byli v Česku vysazeni už koncem roku 1941, půl roku se o ně tedy musel někdo starat a pomáhat jim s plánem na atentát. Za pomoc parašutistům mnoho lidí zaplatilo krvavou daň, jeden zapomenutý hrdina ale zůstal utajen a dokonce byl poté nacisty pozván na Pražský Hrad na vánoční besídku.

Parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš měli v Česku připravenou rozsáhlou síť pomocníků. Patrně nejbližším z nich byl učitel Jan Zelenka-Hajský, který zajišťoval zpravodajskou síť pro dva muže. Sehnal jim i úkryt, Marie Moravcová pro změnu sháněla potraviny, léky, oblečení a další věci. Zelenka-Hajský ale také rekrutoval svého dávného žáka Františka Šafaříka.

Jde o poměrně neznámé jméno, ačkoliv Šafařík hrál velice důležitou roli celé operace. V době protektorátu pracoval na Pražském Hradě jako údržbář, měl tak velice dobrou pozici pro informátora. A ten se z něj také stal. Gabčík s Kubišem už za mořem několik týdnů připravovali plán atentátu, ale chyběly jim zprávy, které by pomohly s detaily útoku. Bez Šafaříka by se neobešli.

Zelenka-Hajský mu určil informovat parašutisty přesně o programu Heydrichových cest - kdy, kam a jak jezdí. Informace předával přes Marii Kovárníkovou a Ludmilu Soukupovou - první jmenovaná udržovala s Kubišem intimní vztah a dokonce s ním čekala dítě... Deset dní před atentátem jim Šafařík předal důležitý plán Heydrichovy každodenní cesty z Panenských Břežan na Pražský Hrad. A parašutisté měli jasno.

Za atentát ale nakonec životem zaplatily stovky lidí včetně obou ženských informátorek a Jana Zelenky-Hajského s celou rodinou. Popravě unikl právě Šafařík, gestapo nemělo nejmenší tušení, že existuje. Po atentátu dál pracoval na Hradě a v roce 1943 byl manželkou nového protektora Fricka i s dcerkou pozván na vánoční besídku. Válku přežil a zemřel až v roce 1970.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

risan ( 22. dubna 2022 12:31 )

větší blábol jsem asi v životě nečetl, jsi No. 1. Idiot diskuzí

Zobrazit celou diskusi