Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při obraně ukrajinské obce české vojáky zajali: Raněné házeli do hořících chalup!

Autor: mc - 
15. dubna 2022
05:00

Příští rok tomu bude 80 let, co českosloveské jednotky bránily ukrajinskou vesnici Sokolovo. Tehdy to bylo pochopitelně před jednotkami wehrmachtu, které usilovaly o proražení obrany a vniknutí dál na území Sovětského svazu. Praporu tehdy velel budoucí československý prezident Ludvík Svoboda. S vojáky to ovšem nedopadlo příliš dobře. Vyčerpaní bránili pozice někteří doslova do posledního dechu. Po bojích házeli Němci zraněné protivníky do hořících chalup...

Počátkem března se před ukrajinským Sokolovem střetly jednotky wehrmachtu s vojáky 1. československého samostatného praporu. Proti více jak 2 400 Němců stanulo něco málo přes tři stovky československých vojáků. Možná i proto první střet dopadl vítězně pro Čechoslováky. Intenzita obrany předčila očekávání nacistů, kteří se po šílené útočné palbě stáhli. O pár hodin později ale přeskupili síly a naše vojáky zaskočili.

Zprávy vedení o stažení se k vojskům nedostaly, v hrdinném boji tak zemřelo téměř sto československých vojáků, další stovka byla zraněna, celá řada byla zajata. Němečtí vojáci těžce raněné házeli do hořících chalup v Sokolovu, kde je nechali mučivě umírat. Velitele první roty Otakara Jaroše měl zraněného přejet obrněný transportér.

Zranění vojáci, kteří se zajetí ubránili pouze útěkem, skončili mrtví jen o pár dní později. Němci je bezbranné postříleli v nemocnici, když obsadili Charkov. Některé zajaté využila propaganda Protektorátu Čechy a Morava ke zvýšení antisemitských nálad. A celé boje u Sokolova využili k propagandě později i komunisté. 

pro-zmenu ( 15. dubna 2022 09:29 )

A ty budeš asi pěkný TROTL.

pitomik007 ( 15. dubna 2022 08:07 )

Máš pravdu Sašo. Tenhle článek a hlavně nadpis účelově vsadili mezi ty ostatní slátaniny. Už nám vymývají mozky jak za komunistů, ba ještě víc.🤦‍♂️🤮😮

pro-zmenu ( 15. dubna 2022 08:00 )

Četl jsi článek, imbecile? Ne, ty čteš jen zavádějící nadpisy!

Ten článek je o 2.sv. válce, ale sem byl zařazen v rámci proukrajinské púropagandy a vymývání hlav du´tákům, jako jsi ty!

Zobrazit celou diskusi