Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Němci představili „obranný deštník“. Na stabilizaci cen energií dají 200 miliard eur

Aktualizováno -
29. září 2022
14:39
Autor: ČTK - 
29. září 2022
14:21

Německo podpoří stabilizaci cen energií zvláštním hospodářským fondem o objemu až 200 miliard eur (až 4,9 bilionu Kč). Dnes to v mimořádném prohlášení oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Řekl také, že díky novému souboru opatření, který nazval obranným deštníkem, už nebude potřeba nový poplatek za obstarání plynu. Ten měl původně v Německu začít platit od soboty.

„Ceny musejí klesnout,“ řekl Scholz, který se ke společnému tiskovému vystoupení s ministry financí a hospodářství Christianem Lindnerem a Robertem Habeckem připojil kvůli nákaze koronavirem digitálně. Vláda nyní podle Scholze přichází s takzvaným obranným deštníkem, aby ochránila obyvatele a také podniky ohrožené vysokými cenami energií.

Finanční podporu opatřením včetně cenových brzd na elektrickou energii a plyn poskytne hospodářský a stabilizační fond, který bude financován půjčkami. Podle kancléře to pomůže všem potřebným v letošním roce a také v nadcházejících dvou letech.

Scholz rovněž oznámil, že díky novému opatření nebude potřeba poplatek za obstarání plynu, který se vláda rozhodla zrušit. Zmíněný poplatek by odběratelům zdražil tuto energetickou surovinu o 2,4 centu za kilowatthodinu (kWh), což by u domácností činilo ročně i stovky eur (tisíce Kč). Habeck původně poplatek hájil jako nezbytný kvůli záchraně dodavatelů plynu, v posledních dnech ale hovořil o jeho nahrazení novým mechanismem.

„Německo je v energetické válce,“ řekl Lindner. Veřejnost ale ujistil, že Německo je hospodářsky dostatečně silné, aby problémy překonalo.

Scholz na úvod projevu řekl, že po poškození podmořských plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 je jasné, že z Ruska v dohledné době žádný plyn nepřijde. „Německo je ale dobře připraveno,“ řekl. Země podle něj buduje terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG) a zásobníky plynu jsou naplněny z více než 90 procent.

Video  Drahé energie a zastropování cen  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi