Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Braní úplatků, okrádání advokátů i řízení v opilosti. Tito soudci se dostali do problémů se zákonem!

Video se připravuje ...
Autor: jel - 
19. září 2022
05:00

Soudci by měli ze zákona být nestranní, nezávislí a objektivní. I v této profesi se ovšem objeví problémoví jedinci. V nové epizodě bonusového pořadu Za katrem si pro vás moderátorky Insta Crime Podcastu Tereza a Petra připravily přehled několika soudců a soudkyň, kteří byli sami obviněni z trestných činů, nebo dokonce odsouzeni.

V podcastu vám moderátorky představí 14 soudkyň a soudců, kteří měli problémy se zákonem. Nejčastěji se jednalo o braní úplatků a s tím spojené nezákonné ovlivňování řízení ve prospěch pachatelů trestných činů. Objevilo se i několik skutečně neobvyklých případů. 

Okrádal advokáty

Například bývalý soudce českobudějovického krajského soudu Evžen Sedlecký v přestávkách soudních líčení okrádal advokáty. Dva z nich, Jan Taraba a Petra Schinnenburgová, už měli podezření, že peníze bere soudce. Při procesu, kdy zastupovali protistrany, se proto domluvili, že ověří, zda jim hotovost bere skutečně soudce.

Nejprve se jim ulevilo, mysleli, že se spletli, po líčení však zjistili, že obě peněženky advokátky Schinnenburgové jsou prázdné. Rozhodli se proto ihned jít za předsedou soudu. Sedlecký tam zamířil taky a tvrdil, že se v místnosti, kde probíhalo líčení našly peníze. To, že by kradl, popřel. Sedlecký nakonec skončil na rok ve vězení a musel zaplatit peněžitý trest 30 tisíc korun.

Soudkyně Sylva Mašínová byla naopak potrestána třicetiprocentním snížením platu. Neoznámila totiž podjatost a soudila případ, v němž byl na jedné straně fotbalový funkcionář Miroslav Pelta, s nímž Mašínová v minulosti udržovala intimní poměr. 

Žádal úplatky

Od loňského prosince čelí obvinění také soudce Vrchního pražského soudu Zdeněk Sovák. Ten měl po pražské firmě Metrostav, obviněné v kauze hejtmana Davida Ratha z uplácení, žádat úplatek. Kriminalisté nyní stíhají jednasedmdesátiletého soudce hned pro několik korupčních skutků. 

Více o soudcích, kteří se dostali do problémů se zákonem, se dozvíte v nové epizodě edukativní minisérie Za katrem. Tu pro vás připravil Blesk ve spolupráci s Insta Crime Podcastem a moderátorky se v ní budou věnovat vybraným tématům, s nimiž se v rámci kriminálních případů setkáváme dnes a denně. Každé dva týdny v pondělí vám vysvětlí jedno téma v odlehčené verzi tak, aby si důležité informace mohli zapamatovat i posluchači mladších ročníků.

Video  Za Katrem: Braní úplatků, okrádání advokátů i řízení v opilosti  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání