Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podcast: Nejbrutálnější tresty smrti. Rozdrcení hlavy slonem, sežrání piraňami a pomalé škrcení

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
1. srpna 2022
05:00

Tresty smrti patří k lidstvu od jeho samotných počátků. Způsob jejich exekuce se ale velmi liší dle kultury a jejích možností. Ze nejbrutálnější tresty bývají považované ukřižování, sežrání zaživa piraňami nebo rozdrcení hlavy slonem. Podrobnosti o vývoji a současných způsobech trestů smrti se dozvíte v bonusovém pořadu Za katrem, který pro vás připravují moderátorky Insta Crime Podcastu.

Prvním právním systémem v lidských dějinách je označovaný tzv. Chammurapiho zákoník, tedy sbírka zákonů, která bývá přičítaná babylonskému vládci z let 1686 až 1800 př. n. l. V známém zákoníku se kupříkladu uvádí, že „jestliže kvůli stavební chybě zemřel v postaveném domě jeho majitel, pak byl popravený stavitel tohoto domu. Pokud zemřel syn majitele domu, o život přišel syn stavitele.“ Jedná se tedy o první psaný zákon, který umožňuje trest smrti.

Pomalá smrt

Způsoby vykonávání absolutního trestu se po celém světě velmi lišily. Mezi ty nejčastější patřilo upálení, ukamenování nebo vyhladovění. V antice se hojně užívala forma ukřižování. K tomuto účelu vyráběly dřevěné kříže ve tvaru písmen X,Y nebo T, odsouzený si ho musel odnést na dané místo, kde byl vztyčený, opatřený tabulkou s jeho jménem a trestným skutkem, který spáchal. V některých případech byli odsouzení ukřižovaní i hlavou dolů.

Insta Crime Podcast Insta Crime Podcast | Blesk

Blesk ve spolupráci s Insta Crime Podcastem Vám nově přináší sérii edukativních podcastů pod názvem „Za katrem“. V nich se budou moderátorky Tereza Prošková a Petra Macháčková věnovat vybraným tématům, s nimiž se v rámci kriminálních případů setkáváme dnes a denně. Každé dva týdny v pondělí vám vysvětlí jedno téma v odlehčené verzi tak, aby si důležité informace mohly zapamatovat i posluchači mladších ročníků.

Mezi jeden z nejbrutálnějších způsobů popravy bývá považovaná garotta užívaná ve Španělsku a Portugalsku. „Odsouzenec seděl opřený o kůl, na kterém byl připevněný železný obojek. Ten byl člověku kolem krku postupně utahovaný, dokud se odsouzený neudusil. Takto se ve Španělsku trestalo až do roku 1974,“ uvedla v pořadu Za katrem moderátorka Tereza Prošková.

Ohlodaní na kost

K popravám lidí se hojně využívala i zvířata, kupříkladu medvědi, lvi, tygři, ale také piraně. Podle Martina Monestiera byl odsouzený člověk vhozený do sádky s piraňami a během nekolika vteřin na něm nezůstal kousíček masa. Ryby k tomuto účelu nebyly nikterak trénované, pouze je domorodci nechávaly vyhladovět. Jeden z pionýrů fotografie spisovatel a cestovatel Louis Rousselet v cestopisu z roku 1882 zase popsal, jak v jihovýchodní Asii slon rozšlápl na piedestalu hlavu nebo hrudník odsouzenému: „Tenhle způsob trestu je jedním z nejděsivějších, jaké si lze představit,“ poznamenal tehdy cestovatel.

Popravy od dob Libuše

Z českých dějin známé starý slovanský trest vypuzení, kdy odsouzený musel opustit bezpečí společnosti. První zmínky o trestu smrti nalezneme v Kosmově kronice, kde se píše o popravě oběšením za vlády bájné kněžny Libuše. Oběšením se popravovalo v Československu i za dob minulého režimu, než byl trest smrti 2. května 1990 zrušen Federálním shromážděním.

Podle dat organizace Amnesty International může v současnosti celkem 11 zemí ve výjimečných případech přistoupit k trestu smrti; 29 zemí se může dle svých zákonů uchýlit k popravě, ale za posledních 10 let nikomu nevzaly život; 69 zemí trest smrtí užívá dodnes.

Proč je poprava na elektrickém křesle extrémně brutální a proč je poprava dražší než trest doživotní, se dozvíte v pořadu Za katrem:

Video  Nejbrutálnější tresty smrti. Rozdrcení hlavy slonem nebo sežrání piraňami. 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání