Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Podcast: Jak to chodí ve vazbě? Telefony a balíčky jsou povolené, ale kontrolují se

Video se připravuje ...
Autor: jel - 
5. září 2022
05:00

Víte, jak to chodí ve vazebním vězení? V jakých případech je obviněný vzat do vazby a na co tam má, či nemá nárok? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších detailů ohledně tohoto tématu se dozvíte v nové epizodě bonusového pořadu Za katrem, který si pro vás připravily moderátorky Insta Crime Podcastu. 

S termínem vazba se minimálně v médiích setkáváme velice často. Přesto mnoho lidí často neví, co přesně si pod tímto pojmem představit. Vazba slouží k zajištění obviněného tím, že jej omezí na svobodě umístěním ve vazební věznici.

Zdaleka ne všichni obvinění jsou však do vazby umístěni. O tom, zda k tomu dojde, rozhoduje soud a vazbu uvalí v případě, že existuje důvodné podezření, že se obviněný na svobodě bude skrývat nebo uprchne, aby se vyhnul trestu, bude ovlivňovat svědky nebo bude pokračovat v trestné činnosti.

Až 4 roky ve vazbě

A tak člověk, který je podezřelý klidně z vraždy, může být vyšetřován na svobodě, pokud nijak nemaří vyšetřování a naopak obviněný, který opakovaně krade drobnosti může být vzat do vazby. 

V České republice je deset vazebních věznic. Obvinění v nich mohou být různě dlouhou dobu, závisí to na závažnosti činu, pro nějž jsou stíháni. Nejdéle může vazba trvat až 4 roky, o tom, zda v ní obviněný i nadále setrvá však soud rozhoduje každé 3 měsíce. 

Balíčky a návštěvy

Obvinění mohou ve vazební věznici odesílat i přijímat korespondenci, ta je však kontrolována. Stejně tak mohou omezeně využívat telefon a mají právo na devadesátiminutovou návštěvu až 4 lidí najednou každých 14 dní. Mohou dokonce přijímat balíčky, které jsou ale samozřejmě také kontrolovány a například věci, jež by mohly být nebezpečné obviněnému, vězeňská služba samozřejmě nepředá. 

Další podrobnosti týkající se vazby a vazebních věznic vám vysvětlí Tereza a Petra v novém dílu edukativní minisérie Za katrem. Tu pro vás připravil Blesk ve spolupráci s Insta Crime Podcastem a moderátorky se v ní budou věnovat vybraným tématům, s nimiž se v rámci kriminálních případů setkáváme dnes a denně. Každé dva týdny v pondělí vám vysvětlí jedno téma v odlehčené verzi tak, aby si důležité informace mohli zapamatovat i posluchači mladších ročníků.

Video Za katrem: Jak to chodí ve vazbě? Telefony a balíčky jsou povolené, ale kontrolují se. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání