Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podcast: Smrt mladých trampů v Hřensku zůstává záhadou! Byl to zkrat kriminalistů?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. srpna 2022
18:00
Autor: jel - 
25. srpna 2022
05:00

Případ, který se odehrál v červnu 1987 v národním parku České Švýcarsko, patří k největším záhadám české kriminalistiky. Smrt tří mladých trampů se dodnes nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Policie za minulého režimu totiž došla k naprosto neuvěřitelnému závěru. Tři lidi, z nichž jeden byl svázaný a jedna oběť byla v mělkém hrobě, prý zabil kulový blesk!

Tři mladí lidé Lenka (22), Pavel (23) a Petr (26) se v červnu 1987 vydali na týden trampovat do Českého Švýcarska. Jako poslední je živé viděl u Pravčické brány hlídač Josef. Údajně mu nezaplatili vstupné a vydali se zakázanou cestou, proto informoval pohraniční stráž. Pan Josef ovšem později tvrdil, že sice mladé trampy viděl, stráž však nevolal.

Těla všech tří nešťastníků se našla až o dlouhé tři měsíce později. Ani na jednom z nich nezůstaly měkké tkáně, a nebylo tak možné určit příčinu smrti! Každé tělo se rozkládá jinak, a je proto podivné, že na žádném z nich nezůstal ani kousek tkáně. Dívčino tělo bylo navíc v mělkém hrobě a jeden z chlapců byl svázaný. 

Kulový blesk?!

Obětem byly také ukradeny pasy, občanské průkazy, jeden z fotoaparátů a peněženky. Vše navíc ukazovalo na to, že se někdo snažil zahladit stopy. Kriminalisté při vyšetřování přicházeli s jednou bizarnější teorií za druhou. Například tvrdili, že se tři mladí lidé otrávili houbami.

Nakonec i přes všechny výše zmíněné skutečnosti, které spíše ukazovaly na to, že se jednalo o trestný čin, policie případ uzavřela s tím, že trampy zabil kulový blesk.

Případ byl později znovu otevřen a objevilo se mnoho nesrovnalostí. Například právě hlídač Josef, který tvrdil, že pohraniční stráž neinformoval. Soudní znalec navíc označil skutečnost, že by za smrtí tří osob v Hřensku stál kulový blesk za ,,nestydatou hloupost“. 

Mamince jedné z obětí se podařilo zjistit, že patolog, který měl provést podle spisu ohledání těla, prý ostatky ani neviděl. Pitvu údajně provedl jakýsi doktor Beran, nicméně až rok po jejich objevení! S těly byly navíc zpopelněny i některé důkazy. A podivností je více. Existuje možnost, že se smrtí mladých lidí měli něco společného členové pohraniční stráže. Jak to bylo ovšem doopravdy, už asi nikdy nikdo nezjistí.

Kolem smrti tří mladých trampů v Hřensku je i po letech plno nejasností, které zřejmě bohužel nikdy nebudou uspokojivě vysvětleny. Záhadnému případu se věnují moderátorky Tereza Prošková a Petra Macháčková v nové epizodě Insta Crime Podcastu, který si pro vás připravil Blesk.cz ve spolupráci s Insta Crime Blog.

Video Insta Crime Podcast: Smrt mladých trampů v Hřensku zůstává záhadou!  - Tereza Prošková, Petra Macháčková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání