Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Na Liberecku v pátek zkolaboval Němec na elektrokole, záchranáři už mu nedokázali pomoci

Cyklisté by neměli podceňovat své síly, zvláště v horkém počasí.
Cyklisté by neměli podceňovat své síly, zvláště v horkém počasí.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
23. července 2022
10:25

V pátek odpoledne došlo u Oldřichova v Hájích na Liberecku k tragédii. Německý cyklista na elektrokole zkolaboval na vozovce a ani včasná resuscitace jeho přátel a následně záchranářů nebyla úspěšná. Podle leteckého záchranáře z Jizerských hor Jiřího Cara muž zřejmě přecenil své síly.

Skupinka německých cyklistů spolu s kolemjdoucí turistkou zalarmovali v pátek odpoledne záchranáře přes dispečink linky 112. Nedaleko obce Oldřichov v Hájích na Liberecku zkolaboval německý cyklista. „Všechny informace nasvědčovaly zástavě srdeční činnosti, v tomto počasí mohlo dojít k přecenění sil. Měli naplánovaný dlouhý výlet s výrazným převýšením,“ uvedl pro ČTK Jiří Car, letecký záchranář z Jizerských hor.

Na místo, kde cyklista zkolaboval, se slanili člen horské služby a lékař leteckých záchranářů, zároveň dorazili po zemi zdravotníci a hasiči. „Turistka spolu s pacientovými přáteli do té doby prováděli laickou resuscitaci. My jsme ihned muži nasadili automatizovaný externí defibrilátor, ale ten nedoporučil ani jeden výboj,“ doplnil Car. Německému cyklistovi už nepomohla ani nepřímá srdeční masáž.

Náčelník Horské služby Jizerské hory David Savický doporučil návštěvníkům hor mít v nabitém mobilním telefonu uloženou aplikaci Záchranka. Pomůže hlavně s vyhledáním přesné lokality, kam by měli záchranáři mířit, a může zachránit lidský život, upozornil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání