Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mladík našel v Branišovském lese minu: Vyhodil ji do kontejneru!

Nalezenou minu vyhodil mladík do kontejneru na plasty.
Nalezenou minu vyhodil mladík do kontejneru na plasty.  (Autor: Policie ČR)
Autor: VaB - 
21. února 2022
11:22

Mladík našel v Branišovském lese minu. Místo toho aby na místo přivolal policisty, ji vzal do rukou a vyhodil do kontejneru na plasty. Pyrotechnik záhy zjistil, že jde o cvičnou munici. Policisté před podobnými nápady důrazně varují.

V sobotu večer vyjížděli českobudějovičtí policisté k nálezu munice. Pocházela z Branišovského lesa, tam ale už nebyla. Mladík, který ji našel, munici připomínající nášlapnou minu vzal do rukou a vyhodil ji do kontejneru na plasty.

Údajně si myslel, že nejde o nic nebezpečného. „Poté, co se o nálezu zmínil doma své matce, oznámili věc na tísňovou linku 158,“ informovala policistka Martina Joklová. Na místo proto ihned vyjeli experti z pyrotechnické služby.

A v kontejneru skutečně ležela mina. „Přivolaný pyrotechnik nakonec zjistil, že se jedná o cvičnou bakelitovou protitankovou minu, kterou zajistil a odvezl k likvidaci. Během zákroku nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku,“ dodala mluvčí.

Podobné akce ale mohou nevinného člověka stát i život, policisté jakoukoliv manipulaci s municí zakazují, po letech může být poškozená a tím pádem i náchylnější na jakýkoliv pohyb. „O nálezu bezprostředně informujte policii na tísňové lince 158. Ve většině případů se totiž jedná o zkorodované, ale plně funkční předměty, pocházející z druhé světové války, jejichž manipulací by mohlo dojít k narušení pláště munice a následnému ohrožení zdraví a života osob a ke škodě na majetku,“ zakončila Joklová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání