Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Tobiášek skončil v babyboxu podruhé: Co s ním bude? Babička zklamala, zoufá si Hess

Autor: VaB - 
3. února 2022
13:47

V České republice se ještě donedávna nestalo, že by jedno dítě skončilo v babyboxu dvakrát. Tobiášek je prvním smutným případem, během jednoho měsíce ho do boxu dvakrát odložili. Prvně tam skončil před měsícem i s rodným listem, následně skončil v péči své babičky. Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse to babička asi nezvládla.

Ve čtvrtek ráno přišla zpráva o tom, že v babyboxu nemocnice v Písku skončil malý chlapeček Tobiáš. Zdravotníci tamní nemocnice ale po otevření zůstali v údivu, tohoto chlapečka už jednou viděli!

„Tobiáš je čistě oblečený, celý v bílé kombinéze s modrou čepičkou a modrým dudlíkem,“ informoval ve středu kolem půl jedenácté večer Ludvík Hess (74), který je zakladatelem babyboxů, kterých jsou po celé republiky desítky.

V boxu skončil podruhé

Malý Tobiášek (6 týdnů) skončil v babyboxu poprvé před měsícem, tehdy ho tam někdo nechal i s rodným listem. Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) ho pak svěřil babičce. „Je to první unikát, dvakrát odložené dítě v jednom babyboxu, to tu ještě nebylo. Babička trochu zklamala, asi to nevydržela a chlapečka v jedenáct večer odložila do boxu v písecké nemocnici,“ vyprávěl Blesku Hess.

Podle něj navíc zdravotníci hned tušili, o koho jde. „Personál nemocnice chlapečka hned poznal, takže věděli, o koho jde. Co s ním teď bude ale netuším, rozhodovat asi bude OSPOD a soud, komu Tobiáška svěří do péče. Ale víc informací k tomu nevím,“ pokračuje.

Zatím je tedy nejasné, kam malý chlapeček půjde. Potřetí snad v babyboxu neskončí. „Chudáka malého chlapečka asi nikdo nechce do své péče, snad se ho ale brzy někdo ujme,“ doufá Hess. Podle něj OSPOD nyní bude řešit další osud chlapce. „Možností je pěstounská péče na přechodnou dobu, případně kojenecký ústav. Samozřejmě ještě musí proběhnout i opatrovnický soud," dodal.

Prvním letošním dítětem

Tobiáš je prvním letošním dítětem z babyboxu. V celé zemi bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2006 odloženo 232 dětí, z toho 106 chlapců. Tobiáš má pořadové číslo 233, jelikož se v babyboxu ocitl podruhé.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání