Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Afghánská matka musí prodat svou dceru za jedenáct tisíc: Bez peněz její ostatní děti zemřou hlady

Autor: rix - 
31. října 2021
05:45

Svou čerstvě narozenou dceru bude muset prodat matka z Afghánistánu. Důvodem je zoufalá rodinná situace, kdy rodina nemá peníze ani na jídlo. Kdyby dcerku neprodali, jejich ostatní děti zemřou. Nejde o ojedinělý případ, krize s financemi a nedostatkem potravin zmítá celou zemí.

Jak uvedl deník Daily Mail, kupcem dítěte je neznámý muž, který chce podle svých slov dívku vychovat a poté ji provdat za vlastního syna. Jestli jde o jeho opravdové úmysly, ale není jasné. Rodině zaplatil napřed přes pět tisíc korun, aby měli alespoň část peněz na jídlo. Pak se prý vrátí, doplatí druhou polovinu částky a dívenku si vezme.

„Mé ostatní děti trpí hlady, a tak jsem musela prodat svou dceru,“ uvedla matka. „Jak bych mohla nebýt smutná? Je to mé dítě, nikdy bych ji neprodala, kdybych nemusela,“ vysvětlila zdrcená Afghánka. I podle otce dítěte je situace bezvýchodná. Ten si v minulosti vydělával sběrem odpadků. „Hladovíme, doma nic nemáme, ani olej. Netuším, co s mou dcerou bude, ale udělat jsme to museli,“ svěřil se. Pravděpodobně ji neznámý muž v dětství provdá. Takový osud potká mnoho dalších dívek.

Sňatky malých dětí jsou v Afghánistánu zvykem již po staletí, ale kvůli nynější bezvýchodné finanční situaci jsou rodiny nuceny zbavovat se svých dětí dříve a dříve. Podle nejnovějších informací hrozí hladomor a smrt polovině obyvatel muslimského státu, tedy dvaadvaceti milionům lidí. K napravení neblahého scénáře by byly zapotřebí miliony dolarů, ale státy, které by mohly pomoci, se k finanční injekci nemají, jelikož netuší, jak s penězi naloží současná tálibánská vláda.

Závažnost situace podtrhuje skutečnost, že tento týden v hlavním městě Kábulu zemřelo hlady několik dětí. Mohammad Ali Bamiyani, kazatel z nedaleké mešity, řekl novinářům o případu sourozenců, kteří v posledních měsících osiřeli poté, co jejich otec zemřel na rakovinu a matka podlehla srdečnímu onemocnění. Promluvil i o situaci, kdy vstoupil do jednoho z rodinných domů, v němž nalezl osm mrtvých dětí. „Bylo jasné, že umřely hlady,“ potvrdil.

„Dvě z mých dětí čelí smrti, protože nemáme žádné peníze,“ svěřila se další z matek, jejíž dvě děti se momentálně léčí v nemocnici Lékařů bez hranic ve městě Herát.

Video  Co je hnutí Tálibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Lomikel ( 31. října 2021 15:18 )

To, že některá rodina nemá na jídlo,a má hlad, to se stává. Je to sice smutné, ale je to tak.
Ale proboha, proč v takové situaci dělají děti?? To se zbláznili, nebo ztratili pud sebezáchovy?

Greta ( 31. října 2021 09:56 )

Z toho není východisko, neměly by rodit a souložit, chlapy vykastrovat.

diskutujici ( 31. října 2021 08:10 )

Rozdat antikoncepci. Dát do každého jídla. Za rok bude řešit zase to samé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání