Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Albánii pomáhají hasit i čeští policisté: Z Prahy letěli vrtulníkem deset hodin

Autor: VaB - 
10. srpna 2021
15:52

Policejní vrtulník pomáhá už několik dní požáry sužované Albánii. Na několikadenní „výlet“ se vydali dva piloti, dva palubní technici, jeden mechanik a také hromada zásob nebo dva bambivaky. Podívejte se na video ze zásahu!

V pátek se pětice ve vrtulníku Bell 412 napěchovaným až po střechu všemožným vybavením a bambivaky vydala na cestu. Dva piloti kapitáni, dva palubní technici a jeden mechanik. To proto, kdyby bylo potřeba vrtulník nějak opravit.

Z pražského Letiště Václava Havla vrtulník vzlétl 6. srpna v šest hodin ráno. Čekala je dlouhá a náročná cesta, během které museli několikrát doplňovat palivo. Nejdřív v Českých Budějovicích, poté v Štýrském Hradci a poté postupně cestou až do Albánie.

Tam piloti Letecké služby Policie ČR dorazili po deseti hodinách. „Česká posádka už se plně zapojila do hašení. Humanitární pomoc je prostřednictvím hasičů prozatím sjednána na dobu 7 dní. Když bude třeba, zajistíme střídání posádek a zůstaneme déle,“ uvedli na twitteru.

Vrtulník s bambivakem, který pojme až tisíc litrů vody, se používá i na území naší republiky. Jeho nespornou výhodou je, že se dostane prakticky kamkoliv, poté už stačí shodit vodu a požár se tak daří postupně likvidovat. Na videu je vidět, jak probíhá hašení, ale i nabírání vody či přelet od jezera k místu požáru.

V zasaženém Řecku pak vypomáhají hasiči z celé České republiky. Přivezli si vše, co potřebují. To proto, aby nezatěžovali tamní infrastrukturu. Zasahovat budou deset dní, je ale možné, že se jejich pobyt prodlouží.

Video  Vrtulník Policie ČR krotí v Albánii požáry.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání