Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policejní vrtulník pomáhá v nouzi s převozem nemocných covidem-19: První transport zachytil fotograf

Autor: VaB, ČTK - 
4. února 2021
16:14

Po Armádě ČR pomáhá přetíženým nemocnicím i Letecké služba Policie ČR. Ve čtvrtek transportovala dva pacienty nemocné covidem-19. O této novince informoval ministr vnitra Jan Hamáček. V galerii se můžete podívat, jak proběhlo přistání a překládání nemocného. 

Jako první s leteckými transporty covid nemocných pacientů začala Armáda ČR, která na podobné transporty vyčlenila zvlášť vrtulník Kryštof 07 Alpha a posádku. Transportují nejčastěji pacienty z Chebské nemocnice. 

Jeden vrtulník už ale očividně nestačí, a tak se do transportů musela zapojit i Letecká služba Policie ČR, pod označením Kryštof 01 Alpha. Ta, kromě své normální činnosti u letecké záchranky a policejních prací, bude vrtulníkem Bell 412 EP převážet i pacienty nakažené covidem-19. 

První akce proběhla ve čtvrtek. Vrtulník vyrazil ze své základy v Praze. Letěl do Rychnova nad Kněžnou. Tam byl pacient naložen a následně transportován do nemocnice v Brně. Na druhé základně v Brně dotankovali a pokračovali dál. 

Následovala cesta do nemocnice v Chrudimi, kde byl naložen další a následně proběhl transport do pražské motolské nemocnice. Během celé akce jsou oba piloti, lékař a záchranář z pražské záchranné služby chránění respirátorem, oblekem a brýlemi. Vrtulník bude následně dezinfikován.

„V situaci, kdy je intenzivní péče o COVID pacienty v našem kraji na hraně svých kapacit, se nám hodí každá pomoc. Proto jsme kvitovali s povděkem informaci o vyčlenění další letecké posádky, tentokrát Policie ČR, pro mezikrajské transporty pacientů," řekl ČTK karlovarský hejtman Petr Kulhánek. Policejní vrtulník bude nejčastěji zasahovat v Karlovarském kraji, nasazen může být ale na území celé republiky. 

Video  Policejní vrtulník pomáhá v nouzi s převozem nemocných covidem-19.  - David Malík, Václav Burian
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 4. února 2021 19:25 )

něco je špatně, koordinace nemocnic nefunguje, ministerstvo zdravotnictví nic neřídí, jen se to s ním řítí, nyní se nasazují vrtulníky, které budou chybět jinde , šlo to zařídit dřív a jednodušeji, hlavně levněji

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa