Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jako jediný přežil tragickou havárii lanovky: Chlapec (5) otevřel oči a uviděl známou tvář!

Aktualizováno -
27. května 2021
21:22
Autor: rc - 
27. května 2021
12:58

Se zlámanými kostmi, poraněnou hlavou i hrudníkem skončil v nemocnici pětiletý Izraelec Eitan Biran. Chlapec je jediným přeživším po pádu lanovky u italského jezera Lago Maggiore. V kabince smrti zemřelo čtrnáct lidí včetně Eitanových rodičů a bratra Toma. Chlapec se podle italských médií začíná probouzet z umělého spánku a po jeho boku je jeho teta. S tou už začal dokonce komunikovat. Těla jeho nejbližších mezitím přistála v rodné zemi.

Měl to být hezký rodinný den v přírodě. Výlet lanovkou na vrcholek Mottarone v italských Alpách se však změnil v neuvěřitelnou tragédii. Otec Amit (†30) a jeho žena Tal (†26) v neděli využili hezkého slunečného dne a své děti Toma (†2) a pětiletého Eitana vzali k jezeru Lago Maggiore. Jeho malebné okolí však chtěli vidět z výšky, a tak nasedli na lanovku Stresa-Mottarone. Lanovka byla zhruba 300 metrů před cílem, když se zničehonic zřítila z mnohametrové výšky! V kabince zemřelo čtrnáct osob včetně tří malých dětí. Nepřežili ani Amit se svou manželkou a dvouletým synkem.

Záchranářům, kteří dorazili na místo tragédie, se podařilo zachránit Eitana, který byl transportován do nemocnice Città della Salute v Turíně. Osiřelý chlapec utrpěl mnohačetné zlomeniny. Podle informací deníku Il Messaggero utrpěl zlomeniny stehenní kosti, holenní kosti a paže. Navíc si poranil hlavu i hrudník. Byl uveden do umělého spánku. Ve středu se ho však lékaři rozhodli pomalu probouzet a Eitan podle výše zmíněného deníku poprvé po tragédii znovu otevřel oči! Stále však nebyl plně při vědomí.

Začíná se probouzet

„Probouzení pokračuje,“ informoval ředitel nemocnice Giovanni La Valle s tím, že chlapec začíná dýchat sám. „Ještě není plně při vědomí,“ dodal. „Jedná se o velmi choulostivou fázi,“ uvedli ošetřující lékaři pro deník Ansa  s tím, že chlapcův stav je ale stále kritický. Po boku malého Eitana je v nemocnici jeho teta Aya, sestra jeho zesnulého otce.

Chlapec už si povídá s tetou

Mluvčí turínské nemocnice ale ve čtvrtek konečně přinesl i pozitivní zprávu. Chlapec je podle něj vzhůru, a dokonce komunikuje se svou tetou. „Eitan je vzhůru a při vědomí. Mluví se svojí tetou a rozhlíží se kolem.“ potvrdil portálu 24ur.com.

Na chlapce myslí i jeho kamarádi a spolužáci ze školky. „Jsme zdrceni tím, co se stalo. Dnes se za něj modlíme,“ uvedla ředitelka školky v Pavii, kde chlapec bydlel se svou rodinou. Spolužáci mu dokonce nakreslili obrázky. „Eitane, milujeme tě a čekáme na tebe,“ napsali na koláž, na níž každý z nich otiskl svou ruku. Město rovněž zahalil smutek.

Spolužáci mu posílají vzkazy

„Za smrt Amita Birana, jeho manželky Tal Pelegaové a malého Toma mám v úmyslu vyhlásit veřejný smutek. Také pro Eitana, který stále bojuje o život v nemocnici,“ uvedl starosta Mario Fabrizio Fracassi. Těla rodičů chlapce a jeho bratra přistála mezitím v Izraeli v Tel Avivu, kde se uskuteční jejich pohřeb.

Tři lidé zatčeni

Italská policie zadržela tři lidi v souvislosti s pádem lanovky u jezera. Police podle informací webu Sky News uvedla, že jedním z příčin pádu lanovky může být manipulace s brzdami. Mezi brzdové čelisti měli umístit kovovou vidlici, což údajně způsobilo, že brzdy nefungovaly správně. Kabina tak měla nabrat vysoké rychlosti a neudržet se na lanu. Nicméně vyšetřování stále pokračuje.

VIDEO: Obrovská tragédie: Kabina lanovky v Itálii se utrhla, 14 mrtvých

Video  Obrovská tragédie: Kabina lanovky v Itálii se utrhla, 14 mrtvých  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání