Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eitan (5) jako jediný přežil pád lanovky: Táta ho tiskl v náručí a tím ho zachránil!

Autor: ran - 
26. května 2021
12:09

Malý Eitan Biran (5) je jediný, kdo přežil nedělní hororový mnohametrový pád lanovky v Itálii. Lékaři se ho chystají probudit z umělého spánku poté, co chlapec utrpěl mnohočetná zranění. Vyhráno ale ještě nemá, záleží na vývoji jeho stavu v příštích dnech. Při pádu ho zachránil tatínek – držel ho v náručí a chránil ho tak vlastním tělem!  

Eitanovi rodiče pocházejí z Izraele, žili ale dlouhodobě v Itálii. Amit (†30) a jeho žena Tal (†26) v neděli zahynuli spolu se svým druhým synem Tomem (†2) a oběma Talininými prarodiči Icakem (†82) a Barbarou Cohenovými (†70).

Záchranáři našli Eitana s vážně poraněnou hlavou, hrudníkem a břichem, kromě toho má také na několikrát zpřelámané nohy, napsal web deníku Daily Mail.

Zachránit by se ho ale podařit nemuselo, kdyby ho táta Amit instinktivně nechránil tím, že ho objal a pevně stiskl ve své široké náruči. Před smrtícími ránami kabinky ho tak ochránil vlastním tělem.

Kabinka byla nejprve po nekontrolovatelném klouzání zpět po laně katapultována nárazem do stožáru a pak vymrštěna 50 metrů do vzduchu. Po dopadu na zem se ještě 500 metrů koulela po svahu, než se zastavila o stromy.

Zahynulo 14 lidí, z toho čtyři byli nalezeni v kabině a devět v jejím širším okolí. Dechberoucího výhledu z hory Mottarone, strmící nad jezerem Maggiore v severní Itálii, se tak nikdo z pasažérů už nedočkal. Po 20minutové jízdě vzhůru jim přitom do terminálu lanovky zbývalo urazit jen posledních tři sta metrů.

„Pacient je stále na jednotce intenzivní péče, zaintubovaný a pod sedativy,“ citoval Daily Mail slova mluvčí turínské nemocnice, kam ze svahu malého Eitana převezl vrtulník. Mluvčí ale doplnila, že lékaři by v průběhu dne měli medikamenty vysazovat a pomalu chlapce připravit na probuzení.   

Podle doktorů budou pro Eitanův zdravotní stav nejkritičtější příští dva dny. Ty ukáží, jestli se začne skutečně zotavovat. Nejen celá Itálie a Izrael mu už od neděle drží palce. U lůžka na jeho první pohled po nehodě netrpělivě čekají teta s dědečkem a babičkou.

Příčina pádu se stále vyšetřuje, spekuluje se o narušeném lanu nebo nefunkční brzdě. Podle šéfa regionální horské služby Mattea Gaspariniho se na tragédii podepsalo obojí. Že příčina nebude jen jedna jediná, soudí i další experti.

„Většinou nejde o jediný důvod, proč k něčemu dojde, nýbrž o celou sérii pochybení a příčin, které se při nešťastné shodě okolností zkombinují a vedou pak ke katastrofě,“ řekl odborník na technické stavby z Polytechnické Univerzity v Miláně Gianpaolo Rosati.

Zástupci firmy mající na starost údržbu lanovky podle webu uvedli, že poslední kontrola brzdného systému proběhla 3. května. V prosinci 2020 dokonce na lanovce probíhal fingovaný zásah, kdy došlo k přetržení lana a ukázkové aktivaci brzd.   

Naposledy se smrtelná nehoda na italské lanovce stala v roce 1998. Tehdy lana přeťal nízko prolétávající vojenský letoun armády USA. Nechal za sebou 20 mrtvých. 

Video  Obrovská tragédie: Kabina lanovky v Itálii se utrhla, 14 mrtvých  - Reuters
Video se připravuje ...

begonie ( 26. května 2021 17:31 )

Snad se malý klouček uzdraví a bude žít s matčinou sestrou nebo u babičky a dědy, kteří společně tráví v nemocnici u jeho postele spouty času a doufají, že Eitan přežije a uzdraví se. V lanovce bohužel přišel o bratra a rodiče a prababičku s pradědečkem..... Snad se mu tento otřesný zážitek podaří vytěsnit....většina lidí se přece vůbec nepamatuje např. jak došlo k autonehodě.....

frantacizek ( 26. května 2021 12:28 )

krásné..

Zobrazit celou diskusi