Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Juditu (17) odsoudili za ubodání kamaráda Tomáše (†16): Kdo je tajemný muž nedaleko místa činu?!

Autor: ran - 
7. dubna 2021
15:27

Gymnazistu Tomáše (†16) zavraždili 16. května 2018 v panelákovém bytě v Žilině. Zatím nepravomocně soud za jeho krutou smrt poslal na 12 let do vězení jeho kamarádku Juditu (17). Rodiče dívky se ale snaží přesvědčit veřejnost i soud, že o její vině existují důvodné pochybnosti. Dívka sama tvrdí, že Tomáše zabil odpočtář, který inkriminovaného dne do domu zavítal. Brzy se má konat odvolací přelíčení u krajského soudu, kde se obhajoba pokusí tvrdý verdikt zvrátit.

Judita už je dva roky ve vězení a po celou dobu se prohlašuje za nevinnou. Její rodiče za jejími výpověďmi plně stojí. Založili stránky pravdaojudite.net a snaží se poukazovat na okolnosti, které podle nich v případu nehrají.

Osudného dne šli Judita a Tomáš, dlouholetí kamarádi, k dívce domů. Plánovali se prý kromě jiného připravit na výlet do Anglie, který je čekal. Pokud se dá soudit podle dřívějších společných fotek, dvojice spolu dobře vycházela a jejich kamarádský vztah vypadal téměř idylicky.

Juditini rodiče a sama obžalovaná tvrdí, že dívka otevřela na zazvonění muži, který se ohlásil jako kontrolor elektřiny. Tomáš a muž na sebe měli několik sekund hledět, údajný elektrikář pak podle Juditiny výpovědi vytáhl nůž a začal do chlapce bodat. Dívka se prý snažila útoku zabránit, ale místo za zápěstí chytila muže za čepel nože, a ten jí vážně poranil prsty na ruce. Pak prý omdlela, zhroutila se a od té doby si téměř nic nepamatuje. Tuto verzi událostí však policie i prvoinstanční soud odmítly.

Rodiče způsob vedení vyšetřování případu kritizují a snaží se zpochybnit vyhodnocení stop na místě činu. Upozorňují také na svědectví sousedky, která měla slyšet hluboký mužský hlas. To je podle nich v rozporu s výsledky vyšetřování, podle nichž sousedé nic neslyšeli.

Jak uvádí web deníku Plus jeden deň, rodiče jsou přesvědčeni, že pro nevinu Judity hovoří také posudek soudní znalkyně v oboru psychologie. Podle něj Judita nevykazuje žádné známky agresivity. 

Nejvíc ale rodina podle webu nerozumí tomu, proč se vyšetřování nezabývalo záznamem kamery z nedalekého obchodního domu. Video má zachycovat muže pohybujícího se v okolí vchodu do domu a prý odpovídá Juditině popisu údajného pachatele.

„Po 2-3 minutách muž odchází. V případě, že šlo o pachatele, měl dost času, aby si obhlédl horní vchod, vyzkoušel vstup a prohlédl si dispozici vnitřních prostor domu. Policie ho ale neidentifikovala, ani nijak neřešila,” cituje web dívčinu rodinu.

Ale to není všechno. Kromě tohoto muže rodiče zaráží i záznam s mladíkem vybíhajícím z areálu bytového komplexu nedlouho po příchodu záchranářů a policie. Utíká prý směrem k místu, kde tehdy pracoval Juditin přítel Jakub. Juditina rodina se ptá, co mladík na místě dělal a proč policie i soudkyně opakovaně odmítaly návrh obhajoby na výslech dotyčného chlapce.

Podle webu a odtajněné facebookové komunikace je prý na videu zachycen Jakubův spolužák Matěj, údajně pravidelný uživatel drog, který s drogami i obchodoval. Juditin přítel měl na internetu vykládat o tom, že pachatel si spletl Tomáše s ním. Po Tomášově vraždě se Jakub prý začal bát o život a obstaral si i zbraň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání