Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krásku (†18) brutálně ubodali v autě: Vraha dostali po 40 letech!

Autor: shp - 
15. září 2020
09:42

Krásná Michelle Martinková (†18) z amerického města Cedar Rapids ve státě Iowa byla v roce 1979 brutálně ubodána. Jejího vraha se stále nedařilo najít. Na místě činu však po sobě nechal stopy DNA. Díky nim se ho podařilo po 39 letech dopadnout a po 40 usvědčit.

Michelle byla velmi krásná. Ve škole jí to nadprůměrně šlo a chodila do místního sboru. Mezi všemi byla velmi oblíbená. 19. prosince 1979 se s ostatními ze sboru zúčastnila společné večeře, po níž odjela ve svém voze do místního nákupního centra, které bylo nově otevřeno.

10 ran do těla a obličeje

Jenže domů se nevrátila. Rodiče ve dvě ráno zalarmovali policii, že se pohřešuje. O dvě hodiny později našli strážci zákona zaparkované auto. Michelle v něm ležela sesunutá u sedadla řidiče a byla brutálně ubodána. Vrah jí zasadil 10 ran do obličeje a těla. Bodnutí do srdce bylo fatální.

Místo činu odhalilo, že se kráska do poslední chvíle statečně bránila, ale nakonec byla přemožena. Policisté na místě nenašli žádný otisk prstu ani vražednou zbraň. Našli však stopy DNA. Vrah se podle všeho pořezal a zakrvácel Michelle zezadu šaty. Jeho identita ale byla stále velkou neznámou.

Ani jeden z 60 podezřelých to nebyl!

Rodina nabídla za informace vedoucí k dopadení vraha v přepočtu 700 tisíc korun. V červnu 1980 zveřejnili policisté podobiznu podezřelého, kterého popsali dva svědci z nákupního centra. Šlo o asi 183 cm vysokého bělocha, kterému mohlo být kolem 20 let. Na 60 mužů padlo do podezření, ale ani jeden z nich nebyl vrah.

Případ tak putoval k ledu. V roce 1995 zemřel tatínek Michelle, který obviňoval obchodní centrum z toho, že jeho dceru nedokázalo ochránit. O tři roky později zemřela i její maminka. Pro útěchu se obrátila k víře, ale se smrtí dcery se nikdy úplně nevyrovnala. V roce 2006 konečně došlo k pokroku.

Pokrok díky analýze DNA

Vyšetřovatelé použili pokročilou technologii v určování DNA a na genealogické stránce se pokusili najít podezřelé. Vyšli jim tři muži, z nichž dva brzy zamítli. Zůstal jim Jerry Lynn Burns (66) z Manchesteru v Iowě, což je 45 minut cesty autem od místa činu. Jediné, co zbývalo, bylo získat jeho DNA.

Jeden z vyšetřovatelů muže sledoval, když ho viděl vypít limonádu brčkem, opatřil vzorek. Jeho DNA se shodovalo s tím, co bylo nalezeno na šatech zavražděné. Jak se tam dostalo, nedokázal vysvětlit. 19. prosince 2018, přesně 39 let po vraždě, byl Burns zatčen a obviněn.

Proč vraždil, je nejasné...

Letos v srpnu byl konečně odsouzen. Jeho trestem je doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. I když bylo spravedlnosti nakonec zadostiučiněno, jedna otázka zůstává stále nezodpovězena. Burns neprozradil, proč dívku zabil. Její sestra Janelle však má konečně možnost tu krutou životní kapitolu ukončit. Škoda, že se soudu nedožili rodiče.

pajato73 ( 15. září 2020 13:59 )

mas pravdu, dlouhe vlasy ale stale do copu nebo do uzlu.... ale ze byly drive hezci zpociva spis v tom, ze byly "natura" dneska jen samy botox, barevna maskarada v ksichtu a rty jako kaceny....

jity ( 15. září 2020 10:46 )

Nebyly dříve ty dívky nějak hezčí a nebo to dělaly účesy. Dnes nosí každá culík a má vidět kouty, nebo vysoké čelo. Vůbec jim to některým nesluší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání