Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tvář Ivana (†22), který vraždil ve škole: Šikanovali ho kvůli rozštěpu, řekl spolužák

Autor: shp - 
12. června 2020
13:40

Toto je tvář vraha, o kterém mluví nejenom celé Slovensko. Bývalý žák Ivan (†22) ve čtvrtek vtrhl do školy ve Vrútkách, kde zaútočil na učitele i děti. Zabil zástupce ředitele a dalších pět lidí včetně dvou dětí zranil. Policie ho pak při zásahu zabila. Proč se rozhodl Ivan vraždit?

Incident proběhl během několika adrenalinových okamžiků. Krátce před 10. hodinou dopolední se nožem ozbrojený Ivan vloupal do Spojené školy v ulici M. R. Štefánika ve Vrútkách, kde právě probíhala výuka prvního stupně. Rozbil skleněnou výplň dveří a vtrhl do první třídy, kde se učili čtvrťáci. „Vběhl do nejbližší třídy, kde zranil učitelku a dvě děti několika bodnými zraněními,“ řekl webu Pluska.sk prezident Policejního sboru Milan Lučanský.

Ivan ubodal zástupce ředitelky

Útočníkovi se postavili zástupce ředitelky školy Jaroslav B. a školník. První jmenovaný za svůj hrdinský čin zaplatil životem. Školník utrpěl zranění, ale přesto se vydal za útočníkem, který utekl ze školy. To už byla na místě přivolaná policie. „Policisté začali pachatele pronásledovat s cílem zadržet ho, on se však aktivně bránil nožem,“ vysvětlil Lučanský. Pak padlo několik ohlušujících výstřelů.

Šel jsem k oknu, když mu policisté začali střílet do nohou, vypadalo to všelijak, možná varovně, dotyčný muž však pokračoval a šel proti nim s nožem. Policisté couvali, byla tam panika, jeden zaklopýtl, potom druhý zaklopýtl a jeden z nich ho zřejmě nakonec trefil,“ vypověděl Adam, který cvičil v nedalekém fitness centru.

Jaký byl důvod krvavého běsnění?

Ivan zemřel asi 300 metrů od školy. Otázkou zůstává, jaký byl motiv jeho krvavého počínání. Důvod může být úplně banální. „Jedna verze je, že učitelka posadila bílého žáka k Romovi, protože měl špatný prospěch, a on že si zavolal a pak přišel tento chlap, co tu začal řádit a bodat,“ řekl děda poraněného Alexandra Peter Gasparovič. Jeho vnuk má bodná zranění v břichu a na rameni.

Druhou verzí je, že se Ivan přišel pomstít za to, že ho šikanovali. Měl totiž rozštěp rtu, za který se mu posmívali. Navíc měl obtíže psychického rázu. „Měli s ním (ve škole) v minulosti problémy,“ potvrdil Lučanský. O svém bývalém spolužákovi promluvil Jozef, který s ním chodil do třídy. Z celé situace je ztrápený. „Na základní škole jsme byli nejlepší kamarádi. Celé dny jsme trávili spolu,“ řekl smutně.

Zpověď vrahova spolužáka

„Byl to velmi klidný člověk, jeho chování si vůbec nedokážu vysvětlit,“ povzdychl si, ale vzápětí dodal: „Když ho něco naštvalo, nedal se zastavit. To se dokázal skutečně rozzuřit.“ Jozef však nedokázal říct, zda mohl být náhlý amok důvodem krvavého útoku. „Měl toho hodně, občas se i pral. Ale jen když ho někdo vytočil,“ pokračoval vrahův spolužák. Na základce to měl podle něj Ivan těžké.

Zmínil jeho šikanu spolužáky kvůli rozštěpu rtu. Děti se k němu prý chovaly vskutku špatně. „Ale učitelé ne. Ti k němu byli hodní,“ vysvětlil. Ivanovou vášní byly podle Jozefa motorky. „Už v páté třídě je všude maloval. Chtěl se jim věnovat i profesionálně, stále mi říkal, že bude motorkář,“ vzpomíná Jozef se slzami v očích. Vrah měl podle něj dva sourozence – bratra a sestru. Vyučit se měl automechanikem.

Už v minulosti napadl ženu

„Po základní škole jsem o něm neslyšel ani slovo,“ uzavřel Jozef vyprávění s tím, že Ivan nikdy nepil ani nebral drogy. O to víc ho překvapilo, že se spekuluje, že měl útočit zfetovaný. Děsivé přitom je, že nejde o první Ivanovo napadení. Portál Topky.sk informoval o tom, že zastřelený útočník měl na konci roku 2019 napadnout pokladní železniční stanice ve Vrútkách. Vyvázl tehdy s podmínkou. Jak je vidět, neviňátko nebyl...

lekno ( 13. června 2020 21:50 )

Janat : Kotkodákanie už skončilo, alebo ešte nie ? Keby zapichol Ivan tvoje dieťa, ječela by si ty jako opice ! Nezatváram pred problémami oči. Pozri sa radšej na seba - čo si zač, ako tu chaoticky agresívne vypisuješ. Mala by si zájsť na psychiatrické vyšetrenie. Takisto mám kamarátky z pedagogického prostredia a tie by nesúhlasili s tvojimi názormi. Prekrucuješ, čo som napísala, falošne ma obviňuješ. Urážaš tu v diskusiach aj iných. Reaguješ ako nepríčetná. Kde som ja napísala, že na ničom necítim vinu, že mi je to u ***e ? Keby mi to bolo u ***e, nestrácam tu čas. Primitívna si ty, keď odsudzuješ celú spoločnosť za chirurgický zákrok doktorov, keď odsudzuješ všetkých za to, že on v dospelosti reagoval ako vážne psychicky narušený jedinec, keď si myslíš, že sa všetci majú cítiť ako vinníci za to, že tento Ivan zanechal po sebe zavraždeného muža a ťažko zranené ďalšie osoby.. Podlo útočíš, ako osobne zaujatá voči mne, ale len dočkaj času. Na každého raz príde, čo si zaslúži..

JaNat ( 13. června 2020 14:02 )

Ted se teprve začíná něco málo dělat, prosím tě nelži sama sobě. Před 20 lety to bylo zcela jiné a stále jsou problémy a ne že ne. Přestań konečně před každým problémem zavírat oči a házet vinu jen na jednoho. Jsi arogantní nebo zbabělá? Můj názor není ojedinělý, ale sdílí ho většina, nesmíš číst jen Blesk. To, že se pro postižené ně začalo cosi málo dělat neznamená, že to vymizelo. Děti stále šikanují a to je výchovou rodičů, rodiny, společnosti. A takovou debilitu, že se nepodařila JEHO operace, to může napsat den opravdu ubožák jako jsi ty. Snad mu ji zkur.vili doktoři a opět jsme u společnosti. A jestli jsi byla nebo nebyla v KS, máš jejich manýry. Přečti si tady např. kristinn ta je na rozdíl od tebe uvědomělá a inteligentní. Ještě, že jsi nenapsala, že si za ten rozštěp a šikanu může sám, soudružko. Kdyby se jednalo o tvé dítě to by jsi ječela jak jepice. Jsi primitivní, velmi primitivní a pokud bude takhle jako ty lidstvo myslet, nic se nezmění a veškerá snaha něco změnit je na nic. Mám kamarádky na Slovensku jsou to učitelky na školách, ty vypráví zcela něco jiného. A všechny se shodují, že lidé jako jsi ty, kteří na ničem necítí vinu jsou nejhoršími spoluobčany. Ono je to tak, dokud se to tebe osobně netýká je ti to prostě jen u pr.de.le. Kokodáááák.

lekno ( 13. června 2020 09:35 )

JaNat: Ty mi budeš niečo hovoriť o komunistickej súdružke ? Vieš, čo si ? Obmedzenec, ktorý si myslí, že jediný má právo tu zo všetkých na pravdu. Čo ty o mne vieš ? Komunistkou som nikdy nebola, ani moji rodičia - tak si zavri ústa. A predstav si, že neplánujem niesť zodpovednosť za masaker spomínaného Ivana. Darmo tu budeš vypisovať, že spoločnosť je zodpovedná za jeho násilné činy - nie je ! A že ty máš iný názor - tvoj problém. Nebuď násilný tvor a nevnucuj každému svoje myšlienky. Ľudia sú svojprávni a zariadia sa podľa vlastného mozgu. Taká kristinn zmýšľa možno ako ty, noel už nie, ja tiež nie.. Všetci nebudú zdieľať tvoj postoj - aj keď sa od hnevu rozpučíš.. A čo sa týka postihnutých u nás - píšeš hlúposti. Realizuje sa už dávno ich integrácia medzi zdravú populáciu na školách /okrem množstva špeciálnych školských zariadení, zameraných iba pre nich/, majú zabezpečenú šp. odbornú starostlivosť, publikáciu učebníc, šp. pomocok, atď.., dostávajú štátnu podporu - nie sú odsunutí na okraj spoločnosti - ako napr. bezdomovci.. Robí sa pre nich a ich rodiny množstvo roznych projektov, na zlepšenie ich celkovej situácie. Viem niečo o tom - určite viac než ty.Viniť celú verejnosť za trestný čin jednotlivca - považujem za chorý prístup.. A spoločnosť nemože za to, že sa mu nepodarila dokonale jeho operácia. Nie vždy všetko vyjde na 100%, aj keď sa lekári snažia.. Daj si radšej B-komplex a ovládaj sa trocha..

lunatic ( 13. června 2020 05:39 )

Raději si budu dávat pozor i na některé z českých politiků

kristinn ( 13. června 2020 04:50 )

Aj toto sa píše: „Ivan mal veľmi dlho psychické problémy. Celú ZŠ ho šikanovali žiaci, učitelia a dokonca aj riaditeľka…rodičia to riešili, ale vždy ich odpálkovali,“ uvádza sa v jednom zo svedectiev. Aj ďalšie dievča, ktoré chodilo o ročník nižšie, potvrdilo, že ho šikanovali. „Pľuli naňho, kopali, nadávali, vysmievali (pretože bol zo slabšie situovanej rodiny) a on ako malý bol ticho.“
Za tragédiu nie je vinný sám.Zlo plodí len zlo a v jeho živote sa mu toho zla dostalo veľa a vzpl­anulo­...Kr­vavo­...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání