Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vichr shodil zastávku na Emičku (†4) a Matěje (2): Dojemná gesta dobrodinců

Autor: shp - 
10. února 2020
12:19

Neskutečná tragédie se odehrála ve slovenské Myjavě ve středu dopoledne. Vichr tam shodil plechovou autobusovou zastávku na rodinu, která šla právě kolem. Zatímco rodičům a nejstarší dcerce (6) se nic nestalo, Emičku (†4) a Matěje (2) zasáhla kovová konstrukce. Dívenku to stálo život. Dobrotiví lidé z celého Slovenska se rodině rozhodli pomoci.

Rodiče přinesli zraněné děti v náručí do nemocnice v Myjavě, která se od zastávky nenachází daleko. Emičku se ani přes snahu zdravotníků nepodařilo zachránit. Matěj utrpěl vážná zranění na hlavě, kvůli kterým musel být letecky přepraven do nemocnice v bratislavských Kramárech. Tam byl několik hodin operován. O dalším vývoji této tragické kauzy informuje slovenský web Plus Jeden Deň.

Zdravotní stav dítěte je nadále velmi vážný, ale v současnosti je mimo ohrožení života,“ prohlásila mluvčí Národního ústavu dětských chorob Dana Kamenická. Tragédie šokovala celé Slovensko. Obyvatele Myjavy však semkla. Jsou rozhodnuti rodině pomoci, což dali najevo především na sociálních sítích.

Všechny peníze dostane rodina

Vznikl proto transparentní účet. „S rodinou jsme tento krok neprobírali, má zatím jiné starosti. Všechny peníze z tohoto účtu samospráva odevzdá rodině dotčené tragédií a zveřejní všechno potřebné o tomto účtu,“ uvedl primátor Myjavy Pavel Halabrín podle webu Pluska.sk, na němž je uvedeno i číslo účtu.

Zástupci města jsou neustále v kontaktu s rodinou a pokouší se ji podpořit. „Do noci jsme byli s nimi a snažili se jim pomoci překonat to, co je postihlo. Poskytujeme jim odbornou i zdravotní pomoc. Teď jsme zabezpečili jejich přesun do nemocnice za synkem i s asistencí a poskytne jim všechno, co dokážeme zabezpečit a co budou potřebovat,“ uvedl zaměstnanec města Marek Hrin na sociální síti.

Zastávku postavili v roce 1993

Autobusová zastávka byla postavena v roce 1993 a patří městu. To má zodpovědnost za to, v jakém stavu se zastávka nachází. Web oslovil firmu, která se má starat o její údržbu. „Daná autobusová zastávka není naším majetkem. Se všemi otázkami se obraťte na město,“ odpověděli stroze její zaměstnanci.

Kovová konstrukce byla krátce po tragédii rozřezána a odvezena. „Kontrolována jsou všechna podobná zařízení, různé přístřešky, autobusové zastávky, kontejnerová stání, stromy, reklamní poutače a podobně. Budeme i nadále dělat vše pro to, aby se už takováto situace neopakovala,“ uvedl primátor.

Právníci nabízejí pomoc zdarma

Policie již případ prošetřuje. „Vyšetřovatel z Nového Města nad Váhem začal trestní stíhání ve věci trestného činu usmrcení a trestného činu ublížení na zdraví,“ řekl mluvčí krajského ředitelství trenčínského Policejního sboru Pavol Kudlička. Na sociální síti se ozvali i právníci, kteří chtějí rodině bezplatně pomoci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání