Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ubodání usměvavého Dominika (†18) znovu před soudem: Zlomený táta přišel s urnou

Aktualizováno -
9. srpna 2019
16:21
Autor: DH, ČTK - 
9. srpna 2019
14:33

Ústecký krajský soud v pátek povolil obnovu trestního řízení v případu ubodání Dominika ve Varnsdorfu na Děčínsku. Před dvěma lety soud rozhodl, že Jiří N., který ho podle policie má mít na svědomí, byl v době spáchání činu nepříčetný, a nařídil ústavní léčbu. Podle nového znaleckého posudku muž nepříčetný nebyl. Soud proto povolil obnovu řízení. Usnesení není pravomocné.

Dominikův otec novinářům u soudu řekl, že se dočkal spravedlnosti. „Myslím si, že tohle mělo být už dávno za námi,“ uvedl. O tom, že Jiří N. nebyl nepříčetný, byl prý přesvědčen od začátku. Proti zastavení trestního řízení neúspěšně bojoval. K soudu s ním teď přišli také jeho podporovatelé v tričkách s fotografií mrtvého. „Syna mi to nevrátí, ale satisfakce tady je,“ řekl otec. „Ten boj nebyl marný,“ zdůraznil.

Původní posudek u muže konstatoval rozvíjející se schizofrenii. Lékaři při Noskově pobytu v psychiatrické nemocnici zjistili, že se obviněný nechová v souladu s diagnózou. I na léky reagoval odlišně, než by dané diagnóze odpovídalo. Státní zastupitelství proto podalo návrh na obnovu řízení.

Z revizního znaleckého posudku vyplynulo, že muž nesplňuje kritéria schizofrenie a nebyly dány důvody k zastavení trestního stíhání. Jeho ovládací schopnosti v době, kdy jednal, byly podstatně snížené a schopnosti rozpoznávací byly zcela zachovalé. Pokud nebude podána proti nynějšímu usnesení stížnost, bude Jiří N. propuštěn z léčebny a státní zástupce bude moci podat návrh na jeho vzetí do vazby. Podle znalců je pro společnost nebezpečný.

Smrtící útok přišel na Velikonoce

K více než dva roky staré vraždě došlo na velikonoční pondělí, v dubnu 2017 nedaleko centra Varnsdorfu. Dominikovo tělo tehdy nalezli u dopravního hřiště místní obyvatelé. Zemřel na následky bodné rány. Zavraždit ho měl podle policie právě Jiří N., který údajně po činu z místa v klidu odešel, vražednou zbraň doma omyl, vydezinfikoval a schoval do futer u dveří. K vraždě se po dopadení přiznal. Bude-li nyní jednadvacetiletý Nosek za stejný čin souzen, hrozí mu 10-18 let vězení.

Monikay ( 9. srpna 2019 17:05 )

přeju jeho tátovi ať se to spravedlivě vyšetří a už podruhé nevyklouzne.

Nezadat ( 9. srpna 2019 15:22 )

Obnovit trest smrti a vynechat nějaké debilní názory,že údajně nepříčetný.Příčetný nepřítečny popravit a do kavilérky to lejno na pohnojení aby byl aspoň trochu užitečný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání