Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nová opatření vlády: Omezení obchodů na Vánoce i silvestrovských večírků, 3. dávka pro 30+

Aktualizováno -
22. prosince 2021
17:36
Autor: ČTK, simao, vei - 
22. prosince 2021
07:15

Sadu budoucích opatření proti covidu-19 či změny ve fungování Ústředního krizového štábu projednala na svém dnešním zasedání vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Na kulturní a jiné akce bude moci nově maximálně 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob. V restauracích budou moci od 29. prosince sedět nejvýše čtyři lidé. Od pondělí 27. prosince se také očkování třetími dávkami po pěti měsících otevře po všechny osoby nad 30 let.

Co vláda schválila?

  • 24. prosince na Štědrý den budou otevřené obchody s více než 200 metry čtverečních do 12:00.
  • 25. prosince budou všechny obchody zavřené.
  • Na kulturní a jiné akce zprvu bude moci maximálně 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob.
  • Od pondělí 27. prosince bude možné, aby na 3. dávku vakcíny šel každý občan, kterému uplynulo 5 měsíců od 2. dávky a je starší 30 let.
  • Od 29. prosince se omezuje počet lidí sedících u stolu v restauraci na max. 4.
  • Od 29. prosince se omezí hromadné akce ještě více, což se týká i Silvestra. Od příští středy tak bude moci na akce, večírky a silvestrovské oslavy maximálně 50 osob. Organizátoři musejí navíc kontrolovat covidové certifikáty.
  • V prvních 14 dnech v lednu budou testováni žáci i všichni zaměstnanci ve školách dvakrát týdně.
  • Pro školní lyžařské zájezdy bude potřeba pouze jeden PCR test na covid-19, nikoli dva, jako tomu bylo doposud.
  • Laboratoře musí od neděle 26. prosince vyšetřit testem, který může odhalit omikron, pozitivní vzorky u pacientů, kteří mají příznaky koronaviru.      

Video  Opatření na Vánoce a Silvestra: Vláda omezila večírky i sezení v hospodách  - ČTK
Video se připravuje ...

„Důvěřujeme občanům, budeme na ně opakovaně apelovat, aby se chovali zodpovědně, vyzýváme všechny naše spoluobčany k tomu, aby se nechali naočkovat,“ vzkázal po jednání vlády Petr Fiala (ODS) a vyzval všechny, aby se o vánočních svátcích chovali zodpovědně a rozumně, nechali se otestovat tam, kde je to možné.

Válek tasil 5 variant

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes na vládě představil konkrétní sadu protiepidemických opatření, která budou platit i pro konec letošního roku „Mám pět variant, které budou do konce roku, a mám zhruba dvě, možná tři varianty, které budou platit od 1. ledna,“ avizoval v ČT Válek v úterý.

Silvestr budou moct lidé oslavit v restauracích bez zavírací doby. Každý z účastníků se ale musí prokázat QR kódem, buď po prodělané nákaze covid-19, nebo očkování. 

„V restauracích neplatí omezení časem, ale v termínu od 29. do 3. ledna může být počet návštěvníků maximálně 50,“ doplnil pravidlo pro přelom roku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Limit 50 osob je pro kumulaci lidí ve stejný čas na jednom místě, dosud to bylo 100 osob. Pro koncerty, kina, divadla i nadále platí omezení 1000 lidí za dodržení podmínek vstupu, uspěsnil pak pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

U stolu budou smět sedět při silvestrovské noci jen 4 lidé. „Pokud jsou to členové jedné domácnosti, může jich sedět u stolu i více,“ sdělil Válek. „U restaurací není ve hře PCR test do 3. ledna,“ pokračoval ministr s tím, že hlavním důvodem nastavených informací je nyní co nejvíce potlačit a zastavit šíření varianty omikron. „Byli jsme si vědomi toho, že nemůžeme opatření vyhlásit den předem, odkdy mají platit. Proto jsme nezavedli pouze to opatření, které by snižovalo pouze počty lidí,“ řekl dále.

„Bezinfekční je pouze ten, který nemá infekci – ten, který má malé riziko vážného průběhu nemoci, je ten, který má po třech dávkách vakcíny. Proto chceme všem co nejrychleji umožnit boostrovací dávku,“ zdůvodnil ministr Válek, proč vláda umožnila posilovací dávku proti koronaviru všem starším 30 let, kteří dostali druhou dávku vakcíny před pěti měsíci. 

Pokud budou lidé opatření dodržovat, není podle Válka nutné, aby je vláda ještě před koncem roku zpřísňovala. 

Vláda povolila také pořádání dětských lyžařských výcviků. „S tím, že musejí mít před odjezdem PCR test a pak mohou normálně lyžovat. Není rozdílu, jestli jsou očkovaní, prodělali nemoc, nebo očkovaní nejsou,“ doplnil ministr Válek další pravidlo. 

Změna v Ústředním krizovém štábu

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) předložil návrh na rychlé provozní změny ve fungování Ústředního krizového štábu.

„Zrušili jsme Radu vlády pro zdravotní rizika - to je orgán, který předtím neexistoval a najednou se objevil,“ potvrdil svůj záměr změn Rakušan na tiskové konferenci po jednání vlády. Scházet se naopak budou ministři, jejichž resortů se nějak dotýkají covidová opatření. Uskupení se stane pracovní skupinou BRS. Bezpečnostní rada by měla mít po dnešku také nové obsazení, kabinet plánuje zvýšit počet jejích členů z devíti na deset. Návrh musí ještě schválit formálně vláda, ta se sejde 29. prosince.

„Zároveň jsem na své kolegy apeloval, aby skutečně chodili na jednání Štábu účastníci, kteří mají rozhodovací pravomoci,“ dodal Rakušan. 

Setkání k omikronu příští týden

Další případná protiepidemická opatření vzhledem k nakažlivější variantě koronaviru omikron chce vláda projednat za týden. Posoudí data z Británie a Dánska o tom, jak vážné onemocnění způsobuje u seniorů a rizikových pacientů.

„Má daleko kratší dobu, než se projeví symptomy, daleko kratší dobu, kdy je potřeba pacienta léčit. A tomu musíme přizpůsobit režim,“ uvedl Válek. Upravovat by se tak mohly například délky karantény či izolace, věnují se tomu pracovní skupiny ministerstva. 

„Pokud dojde k nějaké změně, dojde k ní od druhé poloviny ledna a bude vycházet ze tří faktorů,“ dodal. Prvním budou výsledky antigenního testování ve školách, druhým schvalování nových vakcín a třetím vývoj ve dvou zmíněných zemích. Desetidenní data z těchto zemí mají být k dispozici 27. nebo 28. prosince.

doktormediciny ( 23. prosince 2021 20:09 )

On takhle bude mit vice penez.Na lek.fakulte by sel asi brzo do duchodu...

levandulova ( 23. prosince 2021 16:43 )

Kdyby tam byl prospesny, drzel by se toho a nes.ral by se do politiky. Zatim se v tom hnaca jak koza v petrzeli.

levandulova ( 23. prosince 2021 16:41 )

Nevim, co si tim dokazuje, trapak. Do ted bez omezeni a omezeni v dobe, kdyz uz maj vsichni nakoupino. Retard. Aby vypadalo, ze neco dela. Vlada idi.otu II. To jsme si teda polepsili.

zlymikes ( 23. prosince 2021 16:25 )

pan profesor je vyděšený z toho, že najednou má o něčem důležitém rozhodovat. Jenže starýho psa novým kouskům nenaučíš

jajas ( 23. prosince 2021 12:44 )

„Mám pět variant, které budou do konce roku, a mám zhruba dvě, možná tři varianty, které budou platit od 1. ledna,“ avizoval v ČT Válek v úterý. No a dnes je čtvrtek a .....kde je těch 5 variant? Buď kecá a nemá žádné varianty, nebo to jsou jakože varianty, ale stejně se budou měnit podle situace. Kdyby je měl, tak je snad zveřejní, ne? Prozatím prosí lidi, aby dodržovali opatření a nechali se očkovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa