Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vláda oznámí opatření k Vánocům a Silvestru: Válek je slovní pyrotechnik, rýpl si expert

Autor: Markéta Volfová, ČTK - 
22. prosince 2021
05:00

Nová vláda dnes představí protiepidemická opatření, se kterými oslavíme vánoční svátky, ale i Silvestr a vstup do Nového roku. Nelehký start kabinetu Petra Fialy (ODS), který je ovlivněn do značné míry pokračující pandemií koronaviru i obavami z varianty omikron, v pořadu Blesku Epicentrum hodnotil politolog Jan Kubáček. Řeč přišla i na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09), který má ve středu sadu protiepidemických opatření předložit. Podle Kubáčka si Válek zatím počíná spíše jako slovní pyrotechnik. Jak „výbušná“ opatření na vládu přinese?

Česko má novou vládu pod vedením Petra Fialy (ODS), který v exkluzivním rozhovoru pro Blesk uvedl: „Naprostá většina lidí se chová zodpovědně a budou se chovat ještě zodpovědněji, když budou vědět, že opatření, se kterými vláda přichází, jsou srozumitelná, rozumná a dají se předvídat.“

Se sadou nových opatření, která se mají týkat Vánoc i oslav konce roku a příchodu roku 2022, má ve středu na vládě předstoupit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Mám pět variant, které budou do konce roku, a mám zhruba dvě, možná tři varianty, které budou platit od 1. ledna,“ upozornil v úterý Válek v ČT. Co se týká nového roku, navrhne mj. to, aby se v prvních dvou týdnech v lednu testovalo na koronavirus ve školách vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Politolog: Válek je střelec

Některé dosavadní výroky nového ministra však doposud budily jisté rozpaky. V pořadu Blesku Epicentrum se nad tím pozastavil i politolog Jan Kubáček. „Já z něj mám pocit neuvěřitelného střelce. Všichni jsou překvapení, že pan ministr bude asi neřízená střela. Jeho způsob vysvětlování často děsí a znejišťuje, než aby utvrzoval. Apriori říká, co nenastane, garantuje, co nebude. A obávám se, aby se v tom neutopil,“ uvedl politolog s tím, že šéf zdravotnického resortu zbytečně komplikuje situaci.

Video  Epicentrum - Jan Kubáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Pan ministr Válek ale nesedí se založenýma rukama a neříká jen »chovejte se odpovědně, tím se to vyřeší«. My víme, že s covidem tady ještě budeme nějakou dobu žít, sledujeme velmi pečlivě to, co se děje ve Velké Británii a jak se šíří varianta omikron, a pracujeme na několika scénářích, jak postupovat, abychom včas reagovali. Souběžně děláme věci, o kterých jsme informovali veřejnost, třeba doočkování zvlášť rizikových skupin,“ ujišťuje však premiér Petr Fiala.

„Apelujeme na lidi nejen, aby se chovali odpovědně, ale aby dodržovali rozestupy, nosili roušky, myli si ruce a hlavně používali u všeho toho rozum,“ dodal Fiala před středečním jednáním vlády s tím, že přístup současného vládního kabinetu je „prostě realistický a pragmatický“.

Politolog Kubáček však nástup nové vlády v některých ohledech hodnotil v pořadu Blesku spíše jako „nemastný neslaný“. A další výhrady měl i k Válkovi. 

„Kdyby to bylo na umělecké kreativitě a způsobu komunikace, tak myslím, že Vlastimil Válek už přetahuje. Zatím je to slovní pyrotechnik,“ poznamenal na adresu nového ministra zdravotnictví.

Válek si křeslo udrží, míní expert

Přesto je podle Kubáčka pravděpodobné, že si ministerské křeslo Válek udrží. „Zachraňuje ho to, že pětikoalice si vytvořila neskutečně složitý systém nominací. Říkám tomu indický kastovní systém. Kdokoli by selhal, musí být nahrazen nominantem z té dané strany. A kdyby se tohle nepovedlo, následovala by složitá personální opatření a rošády,“ vysvětluje.

Proč Kubáček vnímá nástup Fialovy vlády spíše jako nemastný neslaný? „Mnohá léta mluvili o tom, že jejich politika bude jiná, takže bych čekal trochu symboličtější nástup,“ míní.

Dnes konkrétně se ukáže, jakou strategii kabinet zvolí během v pořadí druhých Vánoc v době koronavirové. Z předešlých výroků to totiž zatím vypadá, že by se šrouby měly spíš uvolňovat, než utahovat.

Omezí po vzorů Němců setkávání?

V současnosti platí pravidla nastavená vládou Andreje Babiše (ANO), vzhledem ke kterým se musela adventní doba např. obejít bez tradičních vánočních trhů.

Na stole mohou být i jiná omezení. Například co se setkávání lidí týče. V Německu přistoupí nejdéle do 28. prosince k tomu, aby se i v případě očkovaných lidí mohlo setkat maximálně 10 osob. Kvůli variantě omikron se již napříč Evropou avizují rušení oficiálních silvestrovských veselic.

Zavření obchodů 25. prosince?

Válek patrně navrhne omezení otevírací doby na Štědrý den do 12:00 a uzavření obchodů 25. prosince.

Že vláda rozhodne ve středu o nových opatřeních, oznámil po pondělním jednání Ústředního krizového štábu vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jaká přesně budou, nesdělil.

„Případný konec nouzového stavu tak, jak vláda rozhodovala v pátek, rozhodně neznamená konec protipandemických opatření. Pan ministr Válek ve středu přijde s některými opatřeními, která právě na to potenciální nebezpečí, které nás čeká, budou reagovat,“ slíbil Rakušan.

Video  Rakušan o boji s covidem: Nová opatření na Vánoce i Silvestr probere vláda ve středu!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

jajas ( 22. prosince 2021 13:41 )

No asi nesledovali zprávy.....a jsi si jistej, že to bude lepší? Vypadá to , že jo?...o nových opatřeních už mluví týden.....a než je ohlásí, bude situace opět jiná....no uvidíme. Nevím o čem ještě špekulují, že by vymysleli ještě 6. bod plánu? Nakonec tam bude tolik bodů, že se v tom "prase" nevyzná....ale výsledek asi bude stát za to!

Stano1963 ( 22. prosince 2021 13:36 )

za minulé vlády se lidé divili, když přišli z práce po odpolední, co ráno platilo

krapotkin ( 22. prosince 2021 13:22 )

Správně. Nic nedělejte, abyste mohli příští rok poslušně dřít na naše zvýšené platy.

jajas ( 22. prosince 2021 13:17 )

Jsem zvědavý, KDY nám tedy dnes vláda oznámí ta nová opatření? Večer....v noci nebo nad ránem? Na co čekají? Až omikron zdrhne nebo co?

UFO1 ( 22. prosince 2021 13:06 )

Výstižněji snad ministra nelze popsat a je to jeden z nejvíce viděných ministrů v dobe Pandemie, totalni neúspěch

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa