Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Těhotná Klára se nakazila covidem. Po porodu skončila v kómatu! Dceru viděla poprvé po 12 dnech

Autor: jza - 
15. prosince 2021
20:56

Po celém Česku lékaři stále častěji pečují o těhotné ženy nakažené koronavirem, které se potýkají s těžkým průběhem nemoci. To byl případ i mladé maminky Kláry, která musela kvůli nákaze covidem podstoupit císařský řez a pak týden bojovala o život v umělém spánku. Její dcera Rozárka vážila po narození pouze jeden kilogram a díky obrovskému nasazení lékařů se ji podařilo zachránit. Příběh mladých manželů, kteří zažili asi nejhorší dny svého života, přinesla Česká televize. 

Komplikace přišly poté, co se Klára i její manžel Jaroslav nakazili covidem. „Já jsem očkovaný, Klárku jsme bohužel naočkovat nestihli z důvodu těhotenství a dalších vyšetření,“ řekl pro Českou televizi Jaroslav. Klára se chtěla také nechat naočkovat, ale hned den poté, co se pro to rozhodla, se objevily příznaky onemocnění. 

Týden bojovala o život

Když se její stav začal rychle zhoršovat, lékaři rozhodli, že musí podstoupit císařský řez. Miminko i matka pak oba skončily na jednotce ARO, kde Klára týden bojovala o život v umělém spánku.

Málokdo si asi dokáže představit, co prožíval její muž, když musel doma v izolaci čekat na zprávy z nemocnice. „Obrovský strach. Manželka na jednom ARU, dcera na druhém ARU a doma v izolaci,“ popsal své pocity. Ocenil hlavně obrovské nasazení lékařů, kteří matce i dceři zachránili život. „Myslím si, že jim ani nemůžeme dostatečně poděkovat,“ dodal.

Klára měla po probuzení problém s tím se posadit, zvednout se z postele nebo si dojít do koupelny. Měla ale obrovskou motivaci, protože si konečně chtěla pochovat malou Rozárku v náručí. Podle jejích slov nemohla zastavit slzy. „Strašně jsem chtěla, aby mě převezli k Apolináři,“ řekla. Nejvíce jí pak pomohl moment, když věděla, že se s dcerou brzy shledá.

Síly psychiky

Rozárka má po porodu jen jeden kilogram. Maminka si ji poprvé pochovala minulý týden v pátek. Podle primáře Gynekologicko-porodnické kliniky v porodnici U Apolináře Antonína Pařízka pro ni bylo první setkání s dcerou neskutečná vzpruha. „Psychika je prostě mocná, bylo vidět, jak ji to postavilo na nohy a je ve skvělém stavu za pár hodin, co to miminko viděla,“ poznamenal.

Oba rodiče doposud netuší, kde se mohli nakazit. Dodržovali všechna hygienická opatření a stýkali se jen s omezeným okruhem lidí. Miminku i mamince se daří čím dál tím líp, i když Klára má pořád problémy s chůzí a necítí konečky prstů. Domů by se ale měla vrátit už tento týden, a pokud všechno půjde dobře, dceru by si rodiče měli domů odvést už po Novém roce.

Očkovat se lze kdykoliv 

Primář Pařízek upozornil na to, že budoucí maminky se mohou nechat očkovat v jakékoliv fázi těhotenství. „Očkovat se může kdykoliv, v kterékoliv fázi těhotenství. Během kojení, prostě kdykoliv. Je to jediná cesta, jak se vyhnout podobným případům,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa