Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Těhotné ženy s covidem mají 59krát vyšší šanci, že skončí na JIPce, varuje nová studie

Autor: Darina Jíchová - 
1. prosince 2021
11:30

Experti z francouzské vysoké školy Université de Paris se během svého výzkumu zaměřili na rizika pro těhotné ženy, které se nakazí covidem-19. Podle závěrů jejich studie mají nakažené těhotné ženy 59krát vyšší pravděpodobnost, že s covidem-19 skončí hospitalizované na jednotce intenzivní péče. Je u nich i vyšší pravděpodobnost, že nákaze podlehnou, a to až 40krát, než těhotné, kterým se onemocnění vyhne, uvedl list Daily Mail.

Studie v plném znění vyšla v odborném časopise PLOS Medicine, kde vědci také vysvětlili, jak je to s mortalitou těhotných žen s covidem-19. Objasnili, že nakažené těhotné umírají častěji během porodu než ty nenakažené, pravděpodobnost úmrtí je zde až 40krát vyšší. Z výsledků vyplynulo, že pandemie ve Francii zasáhla přes 200 tisíc těhotných žen, a to jen během její první vlny, tedy od ledna do června 2020.

Riziko by snížilo očkování

„Těhotné pacientky s covidem se spíše během těhotenství a porodu potýkají s komplikacemi než ty, které se virem nenakazí,“ shodují se francouzští experti. To je podle nich hlavní důvod, proč by nastávající matky neměly otálet a měly by se nechat co nejdříve očkovat. Problém s neočkovanými těhotnými ženami, které plní oddělení JIP, hlásí také Británie či Spojené státy. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že pouze 35 těhotných žen je v USA plně očkováno.

Francouzi mezi komplikace, se kterými se těhotné s covidem-19 potýkají, zařadili preeklampsii, těhotenský vysoký tlak nebo krvácení. „Těhotné a zpravidla neočkované ženy končí častěji na jednotce intenzivní péče, očkování by snížilo riziko těžkého průběhu nemoci, a ochránilo by tak i před komplikacemi, kterým by jinak nečelily,“ experti proto urgují ženy, aby se nechaly očkovat.

Předložená francouzská studie není zdaleka první, která ukázala, že těhotné ženy jsou v nebezpečí hospitalizace na JIP, pokud se nakazí. Hrozí jim také, že budou muset podstoupit císařský řez, předčasný porod, potýkat se s narozením mrtvého dítěte, či případným úmrtím při porodu. I přes tato varování těhotné ženy váhají s očkováním proti covidu-19. Řada výzkumů při tom ukázala, že vakcína je pro těhotné bezpečná a nezvyšuje žádná nebezpečí.

Koronaviry jsou pro těhotné ženy nebezpečné

„SARS a MERS, tedy koronaviry, se kterými jsme se potýkali počátkem 21. století, se rovněž negativně podepsaly na těhotných ženách,“ připomněli vědci. Jejich američtí kolegové z CDC dodali, že od ledna 2020 do 22. listopadu 2021 v USA zaregistrovali 147 tisíc covidem-19 nakažených těhotných žen. Z tohoto počtu bylo 25 tisíc hospitalizováno a 240 jich zemřelo.

Francouzi specifikovali, že ve Francii během první vlny pandemie došlo ke 245 tisícům porodům, z nich 874 matek mělo během porodu covid-19. Podle analýz anonymních lékařských záznamů byly nakažené rodičky v mnohem větším nebezpečí než nenakažené.

„V porovnání s rodičkami bez covidu, u žen s covidem figuroval zvýšený počet hospitalizací na JIP, preeklampsie i eklampsie, těhotenského vysokého krevního tlaku, peripartálního krvácení, spontánního či vyvolaného předčasného porodu, někdy i velmi předčasného, hypoxie plodu a císařského řezu,“ shrnuli vědci.

Hospitalizace těhotných žen s covidem-19 na oddělení JIP je podle nich čím dál častější. „Zhruba 5,9 procenta rodiček s covidem musí být hospitalizováno na JIP, to je 59krát víc než u nenakažených žen,“ uvedli experti, aby objasnili: „Vyšší je i procento úmrtnosti, a to až 40krát. 0,2 procenta pacientek s covidem-19 zemře u porodu, oproti 0,005 procenta v případu rodiček bez covidu.“

Problémem je obezita a starší věk rodiček

„Zaznamenali jsme také, že rodičky s covidem jsou většinou starší, v mnoha případech trpí obezitou,“ poznamenali vědci. „To jsou dva obecné faktory zvyšující rizika během covidu-19, nejen pro těhotné ženy,“ píší ve své studii. Doplnili, že riziko předčasného porodu je u nakažených 2,5krát vyšší, pravděpodobnost císařského řezu pak až 1,8krát vyšší než u matek bez covidu-19.

Závěry studie jsou v souladu s předchozími výzkumy, podle nichž nejsou rodičky jen v ohrožení těžkého covidu-19, s nákazou rovněž roste riziko výskytu komplikací u těhotenství a u porodu. Nicméně vědci podotkli, že zmiňované komplikace nemusí nutně způsobit covid-19, vztah mezi nimi a nemocí se bude muset hlouběji prozkoumat. Francouzi rovněž připustili, že pracovali s malým počtem respondentek, i to, že se jedná o výzkum z první vlny, kdy nemusely být diagnostikovány asymptomatické ženy.

Video  Očkování těhotných proti covidu-19: Lékaři doporučují dvě ze schválených vakcín  - Videohub
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 1. prosince 2021 11:52 )

jak jsou na tom těhotné po prodělaném covidu, které prodělaly před těhotenstvím? Studií mnoho, ale mají mnoho ale

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa