Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Těhotné ženy nakažené covidem končí v nemocnici dvakrát častěji než loni. Co za tím stojí?

Autor: tsv - 
18. října 2021
05:00

Více než 20 procent žen hospitalizovaných s covidem je těhotných, ve většině případů navíc končí na jednotce intenzivní péče. V porovnání s minulým rokem se počet hospitalizací mezi těhotnými téměř zdvojnásobil, uvádí skotská studie. Očekávající matky odmítají očkování a situaci zhoršila i mutace delta, tvrdí experti.

Ačkoli přesun na jednotku intenzivní péče vyžaduje ve Skotsku čím dál tím míň lidí, u těhotných je trend přesně opačný. Za loňský rok bylo přijato 25 matek – tedy 4 procenta všech hospitalizovaných žen –, letos ale potřebovalo nemocniční péči hned 42 těhotných, což činí 22,2 procenta. Do průzkumu vědci zařadili i ženy, které byly přijaty do nemocnice do šesti týdnů po porodu.

Podle lékařky a porodní konzultantky Sarah Stockové není jisté, co nárůst hospitalizací způsobilo. „Může to být tím, že mnohem menší procento těhotných žen se nechá očkovat. Nebo to může být kvůli tomu, že těhotné ženy jsou obzvlášť náchylné vůči mutaci delta, která byla hlavním figurantem třetí vlny. Ale zatím to nevíme jistě,“ řekla pro server BBC.

Stocková dodala, že těhotné ženy v této době automaticky čelí většímu riziku nutné hospitalizace na JIP. „Ve Skotsku žádná úmrtí zatím nemáme, ale data ze zbytku světa a obzvlášť ze Spojených států ukázaly vyšší úmrtnost u těhotných žen než u těch, které dítě nečekají,“ konstatovala.

„Těhotenství ovlivňuje způsob, jak reagujete na infekce. Víme, že těhotné ženy jsou více náchylné vůči virům, což je pravděpodobně to, co vidíme i teď,“ dodala.

Očkovat, očkovat, očkovat

Podle průzkumu nebyla z hospitalizovaných matek ani jedna naočkovaná proti koronaviru. Skotské veřejné zdravotnictví navíc zjistilo, že ze 77 679 žen, které čekaly dítě v době mezi loňským prosincem a letošním srpnem, dostalo alespoň jednu dávku pouhých 18 procent.

Gynekolog a porodník Pat O’Brien upozornil, že očkování je za dob pandemie pro těhotné ženy klíčové. „Stále je tu vysoký počet těhotných přijímaných na jednotku intenzivní péče. To je samozřejmě špatné pro tu ženu, ale negativní dopad to má i na dítě,“ řekl O’Brien.

„Tomu všemu se dá zabránit očkováním, které je během těhotenství naprosto bezpečné,“ zakončil lékař. K vakcinaci ženy v reakci na průzkum vyzvala i skotská vláda. „Je nesmírně důležité, aby ti, kteří mají nárok, využili nabídky vakcíny, jelikož ochraňuje zdravotníky a zachraňuje životy,“ pronesl mluvčí vlády a dodal: „To platí i pro těhotné ženy, protože očkování je nejlepší způsob, jak se chránit před rizikem covidu.“

V Česku doporučují vakcinologové očkování ženám těhotným i kojícím.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 19. října 2021 20:36 )

Podle ÚZIS včera 57 případů C-19 ve věku 65+, z toho 10 neočkovaní, 1 po 1. dávce a 46 po 2. dávce očkování. Celkem hospitalizovaných 463 tj. 2,9 % z nakažených. Těžký průběh na JIP 99 osob, 38x UPV, 2x ECMO. Průměr na JIP 67 let. Počty rostou
http­s://tw­itter­.com/R­asti­Madar­/sta­tus/14­499822­268552­47877
plně očkovaní jasně vedou v počtu nakažených. Z obchodního hlediska je to důvod pro třetí dávku.

pindokukin ( 18. října 2021 10:30 )

Kanadská vláda pověřila profesora, aby vypracoval studii o bezpečnosti vakcín, ale dopadlo to úplně jinak.
“Udělali jsme velkou chybu. Až nyní jsme si to uvědomili,” řekl Byram Bridle, virový imunolog a docent na Guelphské univerzitě v Ontariu. “Mysleli jsme si, že proteinový hrot je skvělý cílový antigen, nikdy jsme nevěděli, že samotný proteinový hrot je toxin a je patogenní. Očkováním tedy lidem neúmyslně vštěpujeme toxin.“
Udělali jsme chybu, spike protein ve vakcínách proti Covid-19 je nebezpečný toxin, který cestuje po celém lidském těle a vyvolává krevní sraženiny v závislosti na časové ose a stavu lidských cév, které jsou zaneseny cholesterolem v různých objemech! U někoho se to projeví za 6 dní, u jiného za 6 měsíců! Kanadský profesor Byram Bridle publikoval studii vyhotovenou na základě grantu vlády, ve studii jsou interní informace Pfizeru o mechanice vakcíny mRNA, ze které jde mráz po zádech! Spike protein podle výsledků studie poškozuje celý kardiovaskulární systém, protože se dostává i do míst, kam se proteinový hrot nesmí nikdy dostat ani v podobě vakcíny!

bizon_pepa ( 18. října 2021 07:50 )

Opět vypovídací hodnota článku 0. Kdybych náhodou žil ve Skotsku, tak by mě to možná zajímalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa