„Akce byla uskutečněna na základě obdrženého podnětu upozorňujícího na podezřelé nabídky prodeje potravin na sociálních sítích. Automobil, kterým byly rybí produkty přepravovány, nebyl vybaven mrazícím ani chladicím zařízením a zejména u mražených potravin nebyly dodrženy stanovené teploty pro jejich uchovávání při přepravě a produkty byly již rozmražené," popsal Vorlíček. Přepravce neměl pro tuto činnost registraci u veterinářů.

Ve vozidle našli uzené, solené a sušené rybí výrobky, které nebyly označené. „Nebylo tak možné zjistit datum použitelnosti či minimální trvanlivosti, produkty nebyly doprovázeny doklady o původu zboží. Byly proto kvalifikovány jako potraviny neznámého původu. Veterinární inspektoři produkty v celkovém množství 52 kg na místě obarvili a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele," doplnil mluvčí.

Protože v automobilu našli veterináři také živé ryby bez vody, předali případ Úřadu městské části Praha 4. V této části bylo vozidlo kontrolované, veterináři provozovatele podezřívají z týrání zvířat.

V listopadu veterináři informovali o tom, že našli ve vietnamské tržnici SAPA v pražské Libuši 2,5 tuny neoznačených zmrazených ryb a plodů moře. Provozovateli také hrozí pokuta 50 milionů korun. V naprosté většině ale ukládají pracovníci SVS pokuty o několik řádů nižší.

Fotogalerie
4 fotografie