Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Sex pacienta a návštěvy nemocnice uvedl premiérku do rozpaků. Její reakce baví internet

Autor: tsv - 
9. září 2021
17:08

Novozélandská předsedkyně vlády Jacinda Ardernová se na jedné ze svých pravidelných tiskových konferencí vyjádřila k sexu mezi nemocničním pacientem a návštěvníkem. Reagovala na otázku novinářky, která se ptala na rizikovost styku v době pandemie. Internet se nyní baví nad premiérčinými znepokojenými výrazy. O úsměvné události napsal server Guardian.

V nemocnici v Aucklandu mělo dojít k pohlavnímu styku mezi pacientem a návštěvníkem, což na Novém Zélandu vyvolalo debatu týkající se zejména rizika šíření koronaviru. Na téma tak přišla řeč i během tiskové konference předsedkyně vlády Jacindy Ardernové a ředitele zdravotnického sektoru doktora Ashleyho Bloomfielda.

Reportérka vznesla dotaz, zda je sex mezi pacientem a návštěvou „v této době považován za vysoce rizikovou aktivitu“. Ardernová, které se většinou daří zachovat si kamennou tvář, se v reakci na otázku zašklebila pěti různými způsoby. Po sociálních sítích se ihned nato začaly šířit komické momentky.

Sex pacienta a návštěvníka nemocnice uvedl novozélandskou premiérku do rozpaků. Sex pacienta a návštěvníka nemocnice uvedl novozélandskou premiérku do rozpaků. | Reprofoto twitter

Sex pacienta a návštěvníka nemocnice uvedl novozélandskou premiérku do rozpaků. Sex pacienta a návštěvníka nemocnice uvedl novozélandskou premiérku do rozpaků. | Reprofoto twitter

Nejprve na dotaz odpověděl Bloomfield. „Myslím, že by to potenciálně mohla být vysoce riziková aktivita, ale o dané interakci neznám dostatek detailů,“ řekl s úsměvem na tváři. „Řekla bych, že takové věci by obecně neměly být součástí návštěvních hodin, nehledě na covidový stav,“ dodala premiérka Ardernová.

Příval návštěvníků

Nemocnice v Aucklandu byla již před událostí kritizována za nedostatečná bezpečnostní opatření. Denně do areálu dochází stovky návštěvníků pandemické krizi navzdory, na problematiku poukázal server RNZ. Podle Novozélandské organizace zdravotních sester (NZNO) je benevolentnost vedení nemocnice absurdní.

Návštěvníci navíc podle nemocničního personálu během pobytu v areálu odmítají nosit roušky a docházejí ve větších skupinách. „Většina nemocnic v regionu striktně omezila návštěvy, což je pochopitelné. Lidé sice potřebují mít možnost poskytnout podporu svým milovaným, ale víc než jeden návštěvník najednou představuje velký problém,“ řekla manažerka organizace Kate Westonová. V Aucklandu panuje striktní lockdown.

Roztáhněte nohy

Během covidové tiskové konference v srpnu pobavil i ministr zdravotnictví Chris Hipkins, který po boku Bloomfielda mluvil o rozestupech na veřejnosti. Bezpečnou vzdálenost mají lidé podle Hipkinsovy nepromyšlené rady měřit na základě rozpětí nohou.

„Pro lidi ve vysoce zalidněných oblastech je to výzva vyjít ven a roztáhnout nohy, když jsou obklopeni ostatními lidmi,“ pronesl Hipkins. Úsměvu se opět neubránil ani Bloomfield. Své prohlášení Hipkins zakončil vtipem a uznal, že mu to veřejnost asi ještě dlouho neodpustí. „Média si ze mě potom udělají srandu.“

Na twitteru po konferenci začal kolovat hashtag „#spreadyourlegs“ (roztáhni nohy), který dal vzniknout veselému mottu „roztáhni nohy a zachraň životy.“ K trendu se přidalo několik uživatelů.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro".  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa