Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tragický požár covidového oddělení: Zemřelo nejméně 14 lidí!

Aktualizováno -
9. září 2021
08:15
Autor: ČTK - 
9. září 2021
05:54

V převážně albánském městě Tetovo v Severní Makedonii v noci vypukl požár v nemocnici pro pacienty s covidem-19. Podle předběžných odhadů bylo v době propuknutí požáru v budově přes 100 lidí. Nejméně 14 z nich zemřelo.

Neštěstí předcházel výbuch, první plameny se objevily ve 21:00 hodin. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu přibližně za hodinu. Během hašení z budovy vynášeli pacienty. Zdravotníci je převáželi do nemocnic v 50 kilometrů vzdálené Skopje.

„Dosud je potvrzeno 14 obětí, jsou ale i neoficiální informace, že tento počet může ještě vzrůst na více než 30 mrtvých vzhledem k tomu, že se terén ještě prohledává," napsal server Vesnik. Mezi oběťmi jsou podle něj pacienti, jejich příbuzní i zdravotnický personál. 

Nemocnice byla postavená speciálně pro pacienty s covidem, skládala se z modulárních buněk. Ty jsou z velké části z plastů, což přispělo z rychlému a masivnímu šíření požáru. Na videu je vidět hustý dým tmavé barvy, který stoupá z budov.

„V centru Tetova se stala obrovská tragédie. Výbuch způsobil požár. Požár byl sice uhašen, ale vyhaslo také mnoho životů. (...) Vyjadřuji nejhlubší soustrast rodinám a blízkým zesnulých a přeji brzké uzdravení zraněným," napsal na facebooku premiér Zoran Zaev, který se na místo neštěstí vypravil.

Příčiny požáru zatím nejsou jasné. Do Tetova se vypravil pětičlenný tým odborníků, který je bude zjišťovat.

Severomakedonské nemocnice jsou kvůli pandemii přetížené. Očkování proti covidu má jen necelých 28 procent obyvatel. Denně zde na komplikace spojené s covidem umírá kolem 30 lidí, od začátku pandemie v zemi nemoc vzala 6129 životů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání