Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obvoďačka odmítá neočkované pacienty. Vystačit si musí s videem, nebo hledat jiného doktora

Autor: tsv - 
8. září 2021
05:00

Praktická lékařka z Floridy se rozhodla do své ordinace přijímat pouze očkované pacienty. Neočkovaní si budou muset vystačit s konzultací přes videohovor nebo najít nového doktora. Podle lékařky má každý povinnost pomoct ukončit světovou pandemii, výjimku podle ní mají pouze ti, kterým ve vakcinaci brání zdravotní stav. S odkazem na Newsweek o tom napsal server DailyMail.

Doktorka Linda Marracciniová své pacienty o novém pravidle informovala poštou, to má vejít v platnost 15. září. Neočkovaným klientům dala měsíc na to, aby se rozhodli, jak budou postupovat. Péči plánuje i nadále poskytovat všem, jen ne z očí do očí. Ti, kteří odmítají vakcínu, se tak budou muset rozhodnout mezi videohovorem a jiným praktikem.

Výjimku garantuje Marracciniová jen některým. Podle jejích slov je lidí, kteří nemohou dostat dávku kvůli zdravotním potížím, jen málo. Očkování nebude vyžadovat ani po těch, kteří potřebují vystavit předpis na léky nebo specializovanou péči. „Nenecháme je bez pomoci,“ řekla serveru Newsweek.

K rozhodnutí došla ve prospěch klientů se zhoršenou imunitou, jako jsou například pacienti docházející na chemoterapie nebo lidé jinak náchylnější k infekcím. Chce tak zabránit tomu, aby se nakazili v její ordinaci.

„Chápu, že lidé mají právo na vlastní rozhodnutí, ale podle mě je to problém, když ohrožují ostatní,“ vysvětlila lékařka. Dodala, že z její klientely o očkování pochybuje jen 10 až 15 procent. „Když jde o bezpečnost ostatních, když se jedná o globální problém a problém kolektivní imunity, to je přesně ten moment, který pro mě určuje tuto hranici.“

V rozporu s Hippokratovou přísahou

Marracciniová si za svým rozhodnutím stojí a trvá na tom, že není v rozporu s lékařskou Hippokratovou přísahou, etickým kódem, který lékařům nařizuje pomáhat všem bez výjimky a nikomu neublížit. Upozornila, že se k rozhodnutí přiklonila s úmyslem chránit své nejzranitelnější pacienty. „Hippokratova přísaha je velmi založená na vědě. Já následuji vědu. Využívám ji tak, aby byla prospěšná pro nemocné,“ řekla novinářům.

Ačkoli bylo její rozhodnutí podle doktorčin slov založeno na vědě a nikoli na politice, má každý člověk zodpovědnost se nechat naočkovat a pomoct tak ukončit dlouhou smrtelnou pandemii. „Nemuselo to trvat takhle dlouho,“ zdůraznila v rozhovoru s Newsweek.

Florida zaostává v očkování, mrtvých ale ubylo

Na Floridě se nechalo dosud naočkovat 53,5 procenta populace. Stát již několik měsíců zaznamenává stabilní mezitýdenní růst počtu nově nakažených pacientů. Za posledních sedm dní hlásí 153 000 nových případů, což je o 4,9 procenta víc, než kolik bylo zaregistrováno předchozí týden.

Podle informací poskytnutých Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) na Floridě denně podlehne covidu průměrně 244 lidí. Na 100 000 obyvatel hlásí 705 nových nakažených. Florida se stala jedním z hlavních ohnisek Spojených států.

Někteří mají naději, že silná vlna koronaviru slábne. Počet hospitalizací za poslední týden klesl z více než 17 000 na 14 200. Od propuknutí pandemie se na Floridě nakazilo 3,31 milionu lidí, z nichž podlehlo 46 324 pacientů.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 8. září 2021 11:00 )

trapné, stejně se nikdo očkovat nechce, škoda peněz za vakcíny

Jirik-ta ( 8. září 2021 10:59 )

eeeeééÉemana

zada ( 8. září 2021 09:13 )

a co nám je po amícké Floridě?!? Teď si tam přitáhli svým úprkem covid z Afg i s těma tlumočníkama. Tak oočkují tlumočníky a paní doktor je může léčit. Tlumočníků je tam hafo .

zada ( 8. září 2021 09:11 )

No ta slepice v podstatě dobře dělá, protože když je očkovaná tak to roznáší a neočkované by nakazila, protože je infekční . Ona jim vlastně zachraňuje život

Michal Snobl ( 8. září 2021 08:15 )

A je to paní obvoďačka z Floridy, názorný příklad epidemie demence. Ještě že máme na hradě Eemana, ten nás ochrání😂😂😂😂 Sám říkal že půlka národa je plná dementů, tak to se za ty roky promořil celí národ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa