Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Profesorka Bidenová je zpět v akci. První dáma USA se naplno vrací do práce, bude učit

Autor: ČTK, šamol - 
7. září 2021
08:38

První dáma Spojených států Jill Bidenová se s novým školním rokem vrací za katedru a stane se první manželkou prezidenta USA, která pracuje na plný úvazek. Po roce distanční výuky se dnes poprvé postaví před studenty ve třídě na Northern Virginia Community College na předměstí Washingtonu, kde učí od roku 2009, napsala agentura AP.

„Některé věci prostě nemůžete nahradit. Už se nemůžu dočkat, až budu zpět ve třídě,“ řekla nedávno Bidenová časopisu Good Housekeeping. „Učení není jen má práce. Představuje to, kým jsem,“ říká Bidenová.

Jill Bidenová, které je 70 let, pokračovala ve výuce i během osmi let, kdy byl její manžel viceprezidentem Spojených států. Podle AP o sobě vždy prohlašovala, že je ženou, která si buduje kariéru.

Vedení největších učitelských odborů ocenilo zápal první dámy pro profesi a vidí ho i jako možnost pro ovlivnění vzdělávacích programů vlády. Mnozí učitelé v USA se podle AP cítí nedostatečně ohodnocení.

Pracující první dáma je „velká věc“, domnívá se profesorka komunikace na Bostonské univerzitě Tammy Vigilová, která napsala knihu o bývalých prvních dámách Michelle Obamové a Melanii Trumpové.

Manželky amerických prezidentů v minulosti zůstávaly v domácnosti a staraly se o děti, jiné pracovaly na částečný úvazek a všechny podporovaly své manžely v jejich kariéře. Eleanor Rooseveltová byla velmi aktivní, jezdila po celé zemi a informovala o jejím stavu prezidenta Franklina D. Roosevelta, jemuž chatrné zdraví znemožňovalo náročné cesty. Rooseveltová se zastávala chudých, menšin a znevýhodněných skupin, psala sloupky do novin. Hillary Clintonová a Michelle Obamová byly pracující matky, svou kariéru ale během pobytu v Bílém domě přerušily.

Video  Potlesk pro Jill Bidenovou a chladná Melania  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi