Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První dáma Bidenová poprvé v Evropě: Zmínila radu od mrtvého syna. A Biden potká Putina

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. června 2021
13:56

První dáma USA Jill Bidenová má za sebou první zahraniční cestu v nové roli - v Evropě se setkala i s královnou Alžbětou II., zatímco její muž vyrazil na summit NATO a poté jednat se zástupci EU, vrátila se za oceán. Bidenová promluvila nejen o propagaci očkování, ale i o programu pro veterány, u něhož vzpomněla na svého zesnulého syna. Americký prezident Joe Biden ve své zahraniční cestě pokračuje. A v Ženevě ho čeká jednání s ruským prezidentem Putinem.

Jill Bidenová (70) reprezentovala v USA v zahraničí již jako druhá dáma Spojených států - manželka vicepremiéra. Coby první dáma však vyrazila vůbec poprvé. O víkendu si tak odbyla premiéru na summitu skupiny G7. Ani v jihoanglickém Cornwallu se ale neodvrátila od svého programu, který nastartovala v USA, a to péče o veterány a vojenské rodiny, propagace očkování a podpora lidí během pandemie koronaviru a po ní, uvedla stanice CNN.

Covid a cesta k uzdravení

Kvůli covidu-19 a s ním spojeným restrikcím se první pár USA vydal na první zahraniční cestu až 5 měsíců po inauguraci. Do Británie odjížděla Bidenová s nabitým programem, kromě společných aktivit partnerek a partnerů lídrů skupiny G7 si našla čas i na několik sólo akcí. Diskutovala hlavně o důležitosti duševního zdraví a životu po pandemii koronaviru. S novináři krátce probrala svou roli první dámy.

„Cítím se jako partnerka na této společné cestě k uzdravení, která nás svede dohromady v jednotě,“ uvedla Bidenová během krátkého interview s novináři. Zdůraznila, že ani zdaleka nemluví pouze o USA. „Je to globální věc, ne?“ připomněla Američanka.

Setkání s veterány

V sobotu se sešla s britskými veterány a s organizací, která se stará o vojenské rodiny a pomáhá jim zvládnout stres spojený s profesí jejich bližních. Dobrovolníci z programu Bude Surf učí veterány a vojenské rodiny surfovat. Bidenová sama surfování miluje. „Mám bílý surf s obrovským motýlem,“ popsala své náčiní.

První dáma USA Jill Bidenová s veterány. První dáma USA Jill Bidenová s veterány. | Reuters

Bidenová se rovněž v rámci své kampaně zaměřuje na vojenské rodiny a veterány, jedním z bodů její iniciativy jsou i terapie a emoční podpora, ocenila tak kreativitu programu Bude Surf. „Voda je tak uklidňující,“ dodala Bidenová. Líbilo se jí i motto skupiny: Surfuj. Měň se. Uzdravuj se.

Rada od zemřelého syna

Program Bude Surf si nevybrala náhodou, organizace spolupracuje na projektu prince Harryho určeného pro veterány InvictusGamesFoundation, do kterého je zapojená i Bidenová a její manžel. Před dobrovolníky programu se svěřila, že práce s veterány je pro ni velmi osobní záležitost.

„Když se můj syn Beau vrátil domů z Iráku, řekla jsem mu: Beau, začínám pracovat s veterány, řekni mi všechno, co bych měla vědět. Co je důležité,“ vyjevila během sobotního setkání. Její nevlastní syn Beau Biden zemřel v roce 2015 na rakovinu. „Řekl mi: Mami, zaměř se na duševní zdraví.“

Jill Bidenová s královnou Alžbětou II. Jill Bidenová s královnou Alžbětou II. | Reuters

Společně s Michelle Obamovou založila program Joining Forces, který se zaměřuje na vojenské rodiny a veterány, s příchodem do Bílého domu navázala, kde skončila jako druhá dáma USA. Na neděli měla naplánované další setkání s veterány, tentokrát s těmi, kteří se v roce 2018 účastnili akce Walk of America, jejíž patronkou byla právě Bidenová.

První dáma léčitelka

Zmínila se také, že součástí její role první dámy USA je „být léčitelkou“, a to nejen veteránů a jejich rodin. Chce pomáhat s návratem k normálu po pandemii.

„Všichni za sebou máme těžký rok. Jsme v tom ale společně. Teď se ptáme, jak se můžeme pohnout dál kupředu. Jak lidem dáme naději a vůli pohnout se kupředu,“ uvedla během rozhovoru Bidenová a bodově nastínila další kroky své kampaně orientované na zotavování se po pandemii.

Kate Middletonová se setkala s Jill Bidenovou Kate Middletonová se setkala s Jill Bidenovou | Reuters

Biden se s Putinem sejde poprvé. V Ženevě

Zatímco její manžel se vydal na summit NATO v Bruselu, které se účastnil na invalidním vozíku i český prezident Miloš Zeman, Bidenová se odebrala za oceán. Vrátila se do Washingtonu a její účast na první zahraniční cestě již skončila.

To americký prezident Joe Biden se ještě ve středu v Ženevě poprvé od nástupu do Bílého domu setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Vztahy obou zemí jsou v posledních měsících mimořádně napjaté a pozorovatelé proto neočekávají, že by summit přinesl konkrétní výsledky. Washington prohlašuje, že jeho cílem je naladit stabilní a předvídatelné vzájemné vztahy.

Pro Moskvu je podle expertů setkání především otázkou prestiže. Oba lídři však budou usilovat o lepší pochopení vzájemných pozic a zmírnění napětí z poslední doby.

Jednání zřejmě nezačne v příliš vřelém duchu. Rusko nedávno USA zařadilo na seznam zemí, které nepovažuje za přátelské a obě země hovoří o tom, že se vzájemné vztahy nachází na bodu mrazu. Nedávno si vzájemně vyhostily některé diplomaty a velvyslanci USA i Ruska byli povoláni do vlasti kvůli konzultacím. Washington uvalil sankce na vysoké ruské činitele kvůli řadě sporů, jež se týkají anexe Krymu z roku 2014, obvinění ze zasahování do amerických voleb, či rozsáhlých kybernetických útoků proti americkým firmám a úřadům, za nimiž podle Washingtonu stojí hackeři spojení s Moskvou. Ta však obvinění odmítá a tvrdí, že celým Západem zmítá protiruská hysterie.

Aférka se zabijákem

Biden s Putinem se přitom střetli skrze média také na osobní rovině. Americký prezident v březnu souhlasil s označením Putina jako "zabijáka", na což ruská hlava státu odpověděla, že k rozpoznání zabijáka je zapotřebí, aby jím člověk byl sám. Osmasedmdesátiletému Bidenovi Putin zároveň suše popřál dobré zdraví.

I přes mnohé diplomatické turbulence a pochybnosti se nicméně oba prezidenti nakonec setkají a budou jednat mimo jiné o jaderném odzbrojení, boji proti klimatickým změnám, ruské vojenské aktivitě u ukrajinských hranic, počítačové kriminalitě, či pokusu o otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Proberou rovněž situaci v Arktidě a v konfliktních zónách, jako jsou Sýrie, Libye, Írán, Afghánistán nebo Severní Korea.

Summit NATO v Bruselu: Dorazil i prezident USA Joe Biden (14.6.2021) Summit NATO v Bruselu: Dorazil i prezident USA Joe Biden (14.6.2021) | Reuters

Hovořit se bude rovněž o osudu Američanů zadržovaných v Rusku a Rusů uvězněných v USA. Washington požaduje propuštění dvou příslušníků námořní pěchoty, v Moskvě se zase hovoří mimo jiné o možném návratu vězněného obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Bílý dům již dříve prohlásil, že za cíl jednání považuje obnovení předvídatelnosti a stability ve vztazích s Ruskem. O víkendu pak Bidenův tým prohlásil, že jednání bude "upřímné a přímočaré". Vůči ruskému prezidentovi však hodlá Biden zjevně zaujmout výrazně chladnější přístup než jeho předchůdce Donald Trump, který vůči Putinovi dával najevo poměrně nezvyklou míru úcty a zpochybňoval tradiční americké vazby.

Setkání plné očekávání

"Nejsem si jistý, zda se podaří dosáhnout nějaké dohody. Vzhlížím k tomuto setkání s praktickým optimismem," uvedl ve dnes zveřejněných poznámkách Putinův poradce Jurij Ušakov. Doplnil, že summit by považoval za úspěšný, pokud by se po jeho konání vrátili velvyslanci obou zemí na svoje posty.

Pro Putina je podle řady analytiků úspěchem již samotné konání schůzky, protože jej jako rovného staví na Bidenovu úroveň. Americký prezident se se svým ruským protějškem setkává hned při první zahraniční cestě, v rané fázi svého prezidentství a z iniciativy Kremlu, což všechno ještě prestiži setkání pro Rusko přidává.

Bez společného vystoupení

Bílý dům nicméně oznámil, že po jednání oba lídři neuspořádají společnou tiskovou konferenci a Biden promluví k médiím sám. Podle analytiků se tak rozhodl proto, aby Putinovi nedopřál společné vystoupení před zraky tiskových štábů z celého světa. Chtěl se rovněž vyhnout případným živě přenášeným třenicím či kontroverzním momentům podobným tomu po summitu v Helsinkách z roku 2018, kdy Trump po Putinově boku zpochybňoval důvěryhodnost amerických tajných služeb a ruského lídra velebil.

Samostatnou tiskovou konferenci po setkání uspořádá také Putin, který se po summitu ještě sejde se švýcarským prezidentem Guy Parmelinem.

Video  Jill Bidenová dohlíží na manžela  - Reuters
Video se připravuje ...

Matos7 ( 15. června 2021 19:40 )

Vláďa by měl toho křečka co zmanipuloval americký volby do prd. ..le

krapotkin ( 15. června 2021 19:13 )

Hlavně ať si neplete Česko s Čečnou, jako ta aljašská nána, která na nás chtěla poslat bombardéry US Air Force (teda jestli by sem ty jejich popelnice doletěly).

sasajebedokopce ( 15. června 2021 15:51 )

Ať si babka raději hlídá svého dědka,

aby zase ve snaze o poklus

někde nehodil tlamu

Zobrazit celou diskusi