Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikátní „detektor covidu“: Rozpozná „odér“ nákazy v místnosti, slibují experti

Autor: tsv - 
14. června 2021
13:11

Tým vědců z Británie vynalezl senzor, který je dle nich schopen identifikovat nakaženého do 15 minut pouze na základě jeho pachu. Detektor představuje cenově dostupnou možnost velmi rychle analyzovat mnohem větší počet lidí, než umožňuje antigenní testování nebo PCR. Technologie by se mohla využívat v kabinách letadel, školních třídách, kancelářích i sociálních zařízeních. Informoval o tom server DailyMail.

Zařízení od firmy RoboScientific využívá senzory, které umí rozlišit pach způsobený chemickými změnami na kůži či dechu člověka nakaženého koronavirem. Virus způsobuje změny těkavých organických látek, které ovlivňují náš tělesný odér a který je specifický pro každého z nás. Vytváří tak unikátní „otisk prstu“, jež detektor na rozdíl od člověka dokáže dokonale rozeznávat.

Senzor připevněný na stropě či zdi by po zaznamenání infikovaného dotyčnému zaslal automatickou SMS zprávu nebo email. V případě, že by se v místnosti vyskytoval někdo nakažený, všichni přítomní by prošli PCR nebo antigenním testem. Nedošlo by tak k úplnému nahrazení dosavadního laboratorního testování, ale výrazně by se díky takto radikálně sníženému počtu nutných testů ušetřilo. Detektor by zužoval okruh lidí, kteří testováním musí projít, z téměř všech na malou skupinu. Cena zařízení byla vyčíslena na 5 000 liber (150 000 korun).

RoboScientific momentálně vyvíjí dvě možné verze zařízení. Jedno, které by se používalo v místnostech a bylo trvale připevněné ke stěně, a druhé ruční. To by podle vědců mohlo brzy nahradit dosavadní testování, jelikož by k rozeznání infekce vyžadovalo jen neinvazivní stěr z kůže, vzorek dechu či nošenou roušku.

Doposud provedené zkoušky naznačují až stoprocentní efektivitu zařízení, vědci však ještě čekají na výsledky testů přesnosti u početnějších skupin. „Výsledky jsou velmi slibné a demonstrují potenciál k využití této technologie jako rychlého, neinvazivního testu s neuvěřitelnou přesností,“ řekl profesor James Logan, který studii vedl. „Zařízení by mohlo chránit lidi i před propuknutím různých nemocí v budoucnu díky možnosti nastavení senzoru tak, aby rozeznávalo další nákazy.“

Senzor covidu byl doposud vyzkoušen na 54 vzorcích. Použity byly ponožky 27 nakažených a 27 nenakažených dobrovolníků.

Podle výkonného ředitele RoboScientific Stana Curtise je zařízení schopné rychle a přesně odhalit koronavirou infekci a poskytnout tak výhodu při potenciálních příštích pandemiích.

Video  Fiasko, nebo hladký start? „Covid pasy máme ozkoušené,“ hlásí Dzurilla a odmítá diskriminaci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa