Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nemocnice, lékárny a obří centra nestačí: V Británii očkují i v gotických katedrálách

Autor: ČTK - 
16. ledna 2021
17:46

Po nemocnicích a lékárnách se v Británii proti covidu-19 očkuje už i v kostelech. Vakcínu mohou senioři nad 80 let dostat v katedrálách v Salisbury na jihu Anglie či v Lichfieldu u Birminghamu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se bohoslužby v Anglii nyní konají převážně on-line, a prázdné kostely se tak mohly změnit v očkovací centra, informoval dnes britský tisk.

V katedrále v Lichfieldu se začalo proti covidu-19 očkovat již v pátek. Místní poslanec Michael Fabricant označil církevní památku za „nejoslnivější očkovací centrum ve Spojeném království“.

Dnes se začalo očkovat i ve slavné katedrále v Salisbury na jihu Anglie. Jedním z prvních, kdo v gotickém chrámu dostal dávku vakcíny, byl 95letý veterán Královského letectva (RAF) Louis Godwin. „Měl jsem velkou radost, že jsem ji dostal, obzvlášť v takové kulise,“ řekl stanici BBC. Podle agentury DPA očkování v anglikánském chrámu doprovázela hra na varhany.

V Británii se začalo očkovat přípravkem firem Pfizer a BioNTech již 8. prosince, minulý týden se začala podávat i vakcína vyvinutá firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Schválená je i vakcína americké společnosti Moderna, tou se ale zatím neočkuje.

Podle vládního webu se podařilo první dávkou jedné z vakcín naočkovat 3,2 milionu lidí a 442.000 z nich dostalo už i dávku druhou. Očkuje se v nemocnicích, lékárnách a velkokapacitních očkovacích centrech umístěných kromě kostelů například i na fotbalových stadionech či dostihových závodištích.

V Británii, která má 67 milionů obyvatel, od počátku prosince opět rostou denní přírůstky nakažených. Za posledních 24 hodin přibylo 41.346 potvrzených případů infekce. Od počátku epidemie se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 3,3 milionu lidí. S covidem-19 v Británii zemřelo za posledních 24 hodin 1295 lidí. To je nejvyšší denní bilance zemřelých od počátku pandemie. Celkem zemřelo s covidem-19 v zemi 88.590 lidí. V britských statistikách úmrtí se objevují pouze lidé, kteří měli během čtyř týdnů před smrtí pozitivní test na koronavirus.

Mnoho nemocnic po celé zemi je na pokraji svých kapacit. Ve středu premiér Boris Johnson uvedl, že se vzhledem k nepříznivé epidemické situaci brzy začne očkovat 24 hodin denně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 17. ledna 2021 03:33 )

hlavně,že se očkuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa