Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Omezí Česko očkování AstraZenecou a Johnson & Johnson pro mladší? Arenberger: Je to bezpečné

Autor: ČTK - 
21. května 2021
14:43

O reakci na doporučení České vakcinologické společnosti nepodávat očkovací látky od společností AstraZeneca a Johnson & Johnson lidem mladším 60 let ministerstvo zdravotnictví zatím nerozhodlo. V Česku se proti novému koronaviru očkuje čtyřmi druhy látek, a to od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson.

„Mohu říct, že očkování je bezpečné v porovnání s tím, co vyvolává nákaza covidem-19. Riziko trombóz, když jím onemocníte, je několikasetnásobně vyšší,“ řekl ministr Arenberger. Upozornil také na to, že vyšší riziko trombózy mají ženy užívající antikoncepci nebo kuřáci.

Vakcinologové diskutovali o tom, že věková hranice by mohla být už 50 let jako v některých jiných zemích. Doporučení musí schválit ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Věkového omezení pro očkování látkami od AstraZenecy a Johnson & Johnson se obávají praktičtí lékaři. Podle nich by to mohlo zkomplikovat vakcinaci v jejich ordinacích, protože látky od jiných výrobců k nim zatím téměř nesměřují. Od tohoto týdne k nim začínají docházet také očkovací látky od firmy Moderna. Dosud bylo v ordinacích podáno asi 500 000 dávek z celkem více než 4,3 milionu aplikovaných v Česku.

Video  Lidem bude stačit první dávka očkování k výhodám, uvedl Arenberger  - ČTK
Video se připravuje ...

vinke ( 21. května 2021 18:59 )

Riziko trombóz, když jím onemocníte, je několikasetnásobně vyšší,“ řekl ministr Arenberger.
Dermatolog to musí vědět . Rodíl je pouze v tom, že tu trombozu si můžu přivodit letitým dlouhodobě nezdravým způsobem života anebo si ji mohu rychle přivodit právě tou Astrou.

jiznicechy ( 21. května 2021 17:52 )

Další etapa důchodové reformy na obzoru Pro starce je to bezpečné Čím se naočkoval Arenberger? AstrouZenecou, aby šel příkladem? Ještě to měli dát Babišovi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa