Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nemocnice jsou poloprázdné, lidé přesto umírají doma. Indonésii smetla vlna delty

Autor: sova - 
15. srpna 2021
12:45

Taufiq Hidayat je vedoucím tuctu dobrovolných pohřebáků, kteří přijímají zakázky přímo od truchlících rodin z indonéského hlavního města Jakarty. Ta je nyní centrem jednoho z největších světových ohnisek nemoci covid-19. S kolegy tak vstupují do domů zemřelých nebo pozůstalých, aby si nárokovali těla, kterých se už nikdo nedotkne. Píše o tom americká stanice CNN.

„Je to pro nás opravdu těžké. Často trpíme horkem, protože jsme oděni vždy v obleku a snažíme se procházet úzkými uličkami a vysokými patry s tělem v závěsu,“ řekl médiím Taufiq.

Počet hovorů, které dostávají, se sice od vrcholu druhé indonéské vlny v polovině července snížil, ale stále se objevují zprávy o tom, že lidé umírají doma i navzdory volným kapacitám v tamních nemocnicích a izolačních centrech. Tisíce nemocničních postelí v nich zůstávají prázdných.

„Špička ledovce“

Podle jedné z informačních platforem, které takové případy zaznamenávají, tento měsíc zatím zemřelo doma skoro 50 lidí.

V červenci jejich počet dosahoval 2 400, šlo o šestinásobný nárůst od června. Datový analytik Fariz Iban navíc toto číslo nazval pouze „špičkou ledovce“. Většina úmrtí se navíc týkala pouze Jakarty, protože jedině místní vláda sdílí údaje o úmrtích doma. Indonéské ministerstvo zdravotnictví takové záznamy nevede.

Mluvčí ministerstva Siti Nadia Tarmiziová uvedla, že lidé by se měli izolovat doma pouze tehdy, pokud jsou asymptomatičtí nebo mají mírné příznaky. Indonéská lékařská asociace ale naléhavě žádá vládu, aby svou politiku změnila, neboť domácí izolace připravila některé pacienty o lékařskou péči a nedostatek dohledu napomáhá šíření viru.

Do nemocnic téměř nikdo nechodí

Minulý měsíc, když se Indonésií proháněla vysoce nakažlivá varianta delta, byl státní nemocniční systém rychle přečíslen. S přibývajícími případy se vláda rozhodla zahájit stavbu nové polní nemocnice a izolačního zařízení.

Provizorní dům, který nabízí téměř 6 000 nových lůžek, se otevřel podle plánu. Zprávy místních médií z tohoto týdne ale naznačovaly, že jej využívá méně než 300 lidí. Navzdory dostupnosti lůžek totiž stále upřednostňují asymptomatičtí lidé a osoby s mírnými příznaky možnost zůstat doma.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa