Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Covid po očkování: Jaká je šance nákazy a hospitalizace? Data mluví jasně

  • Autor: Markéta Mikešová - 
    14. 8. 2021
    05:00

    Častým argumentem odpůrců očkování proti covidu je, že i s ochranou se mohou nakazit. Zveřejněné případy lidí, kteří měli pozitivní test, ačkoliv už dávno absolvovali obě dvě dávky, je v jejich přesvědčení jen utvrzují. Ano, vakcíny nejsou stoprocentně efektivní. Ovšem ve skutečnosti k nákaze očkovaného člověka dochází velmi, velmi zřídka. Pojďme se na to podívat na základě dat z několika zemí světa včetně Česka. Ta totiž mluví jasně.

  • 1.Česká republika

    Zdravotní statistiky u nás vede Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Monitoruje, kolik lidí se dosud nakazilo, kolik se vyléčilo, kolik zemřelo, kolik dávek očkování bylo aplikováno… má na starosti celou datovou stránku pandemie. Jednoduše tak může skrze své informační systémy zjistit, kolik očkovaných lidí covidem onemocnělo.

    Naposledy tyto informace zveřejnil 15. července. K tomuto datu bylo u nás očkovaných dvěma dávkami 3 868 252 lidí. Nákazu chytilo 4303 lidí. V přepočtu na procenta je to 0,1 očkovaných osob. Ale pozor – do statistiky byli zahrnuti i lidé, kteří dostali druhou dávku čerstvě. Jako ukončené očkování, kdy vakcína dostala čas rozvinout svou plnou sílou, se považuje až doba 14 dní po aplikaci druhé dávky.

    U lidí s ukončeným očkováním míra nákazy covidem klesá na 0,06 procenta. A to už je opravdu velmi malý počet osob. „Na datech vidíme, že velký podíl nákaz zjištěných po vakcinaci propukl velmi brzy po očkování. Tedy v časovém okně, kdy očkovaný ještě nemohl být chráněn,“ podotkl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Mimochodem, hospitalizace kvůli covidu byla nutná jen u 0,01 procenta očkovaných.

  • 2.Spojené státy

    V Americe je to s daty trochu složitější, vývoj pandemie tu sleduje Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které ale v květnu oznámilo, že rozvinutí covidu po očkování sledovat nebude, zaměří se pouze na monitoring hospitalizace a úmrtí po očkování, protože tomu přisuzuje větší klinický význam.

    Můžeme se ale podívat alespoň na hospitalizace, jelikož ty obvykle zahrnují těžké průběhy covidu. Poslední data v tomto ohledu středisko zveřejnilo 2. srpna. V té době bylo v zemi plně očkováno 164 919 666 osob, hospitalizaci vyžadovalo, případně zemřelo 7525 lidí. Když se to rozdělí, hospitalizaci vyžadovalo 0,004 procenta očkovaných lidí, zemřelo 0,001 očkovaných lidí. Nutno podotknout, že zhruba 23 procent osob z obou kategorií mělo asymptomatický covid, tedy zemřeli nebo dostali se do nemocnice kvůli nějakému jinému zdravotnímu problému. 74 procent osob bylo nad 65 let.

    Případy covidu jako takového u očkovaných lidí v USA místo CDC shromažďuje Nadace Kaiser Family, která data sbírá od jednotlivých státních úřadů a tamního ministerstva zdravotnictví. Informace zveřejňuje regionálně, nicméně ve všech státech se podle její analýzy nakazilo méně než 1 procento plně očkovaných lidí. Nejméně v Connecticutu (0,01 procenta), nejvíce na Aljašce (0,29 procenta).

  • 3.Velká Británie

    Spojené království si na téma nákazy covidem po očkování nechalo vypracovat celou studii, stojí za ní Imperial College London a společnost Ipsos MORI. Protože šlo o výzkum, účastnil se ho jen vzorek lidí, nejde o celostátní data. Reprezentativní vzorky ale existují právě proto, že jsou vztáhnutelné na celou populaci.

    Zkoumání proběhlo mezi 24. červnem a 12. červencem, otestováno bylo 98 233 očkovaných dobrovolníků. Nákaza byla zjištěna u 0,63 procenta z nich. Nutno podotknout, že v Británii už v té době byla masivně rozvinutá varianta delta, která je nakažlivější a vakcíny jsou proti ní o něco méně efektivní, proto lehce vyšší číslo než jinde.

    Zajímavý může být údaj, že výzkumníci mimo jiné analyzovali údaje od očkovaných lidí, kteří hlásili přímý kontakt s osobou nakaženou covidem. V této situaci se infikovalo 3,84 procenta očkovaných osob. U neočkovaných to bylo 7,23 procenta osob.  

  • 4.Co si z toho vzít

    Data jasně ukazují, že očkování dokáže před covidem chránit. Existuje násobně větší pravděpodobnost, že se nakazíte bez vakcíny než s vakcínou. A když už se náhodou nakazíte, významně se snižuje riziko těžkého proběhu. Virové nfekce vždycky budou trochu loterie, která se odvíjí od celé řady faktorů, ale s vakcínou je možné si zajistit velkou výhodu. Jako když hrajete poker a máte na ruce třikrát tolik esových karet než váš soupeř. Sice pořád existuje riziko, že prohrajete, ale reálně s takovou výbavou spíš neprohrajete.

    Samozřejmě delta trochu mění hru, je nakažlivější a vakcíny jsou proti ní o trochu méně účinné. Ale proč to není žádná tragédie, jsme rozebírali například zde. Ve výsledku je nejdůležitější ochrana před těžkým průběhem a smrtí a to vakcíny zvládají s přehledem i proti deltě. Upozorňuje na to například Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

    „Plné očkování kteroukoli z očkovacích látek schválených v Evropské unii (EU) a Evropském hospodářském prostoru (EHP) nabízí vysokou úroveň ochrany před rozvojem závažného onemocnění covid-19 nebo úmrtím v jeho důsledku, a to včetně variant, jako je delta. Nejvyšší úroveň ochrany je dosažena za 7-14 dní (v závislosti na vakcíně) od podání poslední dávky. Očkování je důležité pro ochranu lidí s nejvyšším rizikem rozvoje závažného onemocnění a hospitalizace, ale také pro snížení šíření viru a zabránění vzniku nových variant,“ uvádí SÚKL.

    Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

petrzpetrovic ( 25. prosince 2021 18:19 )

Ano ,také jsem to četl .Jsou to nová data z hoaxu .Když si to rozklikneš ,a okopíruješ hlavičku do vyhledávače ip adres odkud to přišlo,tak skončíš někde v Ruské federaci

petrzpetrovic ( 25. prosince 2021 18:16 )

0.01 procento že něco roznáší? No -dejme tomu ,ale tak malá zanedbatelná roznáška nepůsobí pandemii.Tou by pak musela být i obyčejná rýma.Proto je důležité se očkovat.Je to tečka i když je tam slovo může.Můžu i vyhrát ve sportce 1.Ale působí to úsměvně.Můžu ale neboj ,reálně nemůžu.

petrzpetrovic ( 25. prosince 2021 18:13 )

Přesně tak! Můj vedlejší účinek byl ,že jsem se po 20 ti letech zbavil sanorinu.Každou noc jsem se probouzel s totálním ucpaným nosem.Od 1 očkování jsem zdravý.Super.Klidně půjdu i 3 dávku

Omasta ( 22. srpna 2021 01:04 )

To je vlastně dobře, že to bude roznášet. Obyvatelstvo se tak dříve promoří a bude to mít za sebou. Je tu snad někdo, kdo si přeje, aby ta mizerie pokračovala? Tak šup! Dej rouskudolu.cz !

olympic ( 15. srpna 2021 12:12 )

Trochu bych se bál, že Tě Svěrák zažaluje. Už to minimálně jednou udělal, když někdo použil jeho citát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa